Почиње 66. Међународни сајам књига у Београду :: Semberija INFO ::

 

Почиње 66. Међународни сајам књига у Београду


Foto: Pixabay
У Београду ће данас почети 66. Међународни сајам књига на којем ће наступити више од 400 излагача из 15 држава, међу којима и издавачке куће из Републике Српске.

"Живеле књиге" је слоган овогодишњег Сајма који ће трајати до недјеље, 29. октобра.

Српски писац и издавач Владислав Бајац данас у 18.00 часова свечано ће отворити Сајам књига, који ове године обиљежава 66 година постојања.

Почасни гост ове године биће Француска, која ће представити писце, преводиоце, издаваче, дистрибутере из те земље, као и личности које су на различите начине повезане са књигом, најавили су организатори.

Осим Француске и издавача из Србије, учествоваће издавачи из Румуније, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Италије, Грчке, Турске, Њемачке, Бјелорусије, Русије, Кине, Индије и Египта.

Република Српска ће се представити репрезентативним издањима у знаку 150. годишњице рођења Јована Дучића и под мотом стиха из његове пјесме "Сва слова певају претке...".

Репрезентативни наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига свечано ће у понедјељак, 23. октобра, у 12.00 часова отворити министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, у свечаној сали Београдског сајма, најављено је из ресорног министарства.

Након тога, Стојичићева ће са министром културе Србије Мајом Гојковић потписати меморандум о сарадњи два министарства.

Тринаести наступ Републике Српске на Сајму књига у Београду организује Представништво Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Српске.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је Срни да ће, с обзиром на то да је Дучићев стих мото овогодишњег наступа Српске, одмах послије свечаности отварања у истој сали бити одржан и први програм посвећен Дучићу, о чијем ће животу, дјелу и језику говорити професори Милош Ковачевић, Александар Милановић и Александар Раковић.

Цицовић је навео да је Представништво омогућило издавачима из Републике Српске да на Сајам књига изађу са великим бројем наслова, тако да ће 33 издавача, 60 аутора и више од стотину говорника представити 89 издања и сигурно је да ће одабране теме и идеје привући велики број посјетилаца, љубитеља добре књиге.

Удружење књижевника Републике Српске ове године ће први пут представити издања својих чланова, па ће тако 18 аутора и 20 говорника представити 18 њихових издања.

У току Сајма низом програма биће обиљежено 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, а годишњице рођења биће повод и за трибине посвећене Милошу Црњанском и Радоју Домановићу.

У оквиру 66. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додијељене награде и оцијењена годишња издавачка продукција у девет категорија.

Сајам ће за посјетиоце свих сајамских дана бити отворен од 10.00 до 21.00 сат.

(Независне)