За подршку наталитету 12,5 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

За подршку наталитету 12,5 милиона КМ


- С циљем директне подршке наталитету Влада Републике Српске у идућој години обезбиједиће 12,5 милиона марака за финансирање неинвазивних пренаталних тестова намијењених трудницама, као и за поступке вантјелесне оплодње која је неопходна паровима који се боре са стерилитетом.

Министри у Влади Српске, на основу Закона о обавезном здравственом осигурању, усвојили су јуче низ одлука о финансирању посебних програма за које није обезбијеђен новац из редовних средстава осигурања.

У саопштењу Бироа за односе с јавношћу наведено је да је у оквиру пронаталитетних мјера Влада донијела двије одлуке које се тичу директне подршке породицама у Српској.

- Донесена је одлука о начину финансирања Програма неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице за 2024. годину, за шта је потребно издвојити девет милиона марака, као и одлука којом се регулише начин финансирања Програма за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње у идућој години, за шта се средства такође обезбјеђују у буџету Српске и то 3,5 милиона КМ - наводи се у саопштењу Владе.

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета Снежана Мисита каже за “Глас” да је вишегодишња подршка Владе Српске паровима који се боре за потомство од немјерљивог значаја.

- То је озбиљан пројекат, веома важан за цјелокупно друштво и траје дуго година с обзиром на то да је Република Српска сада већ далеке, 2007. године започела финансирање процеса вантјелесне оплодње. Најважније је што парови знају да нису усамљени у својој борби да се остваре као родитељи. И економски далеко снажније земље немају овакве погодности. Финансирање пренаталних тестова једнако је важно породицама - истакла је Мисита.
Она је навела да све више парова у Српској има потребу за процес вантјелесне оплодње.

- Да ли је у питању пораст стерилитета или смо коначно разбили табуе па људи отворено причају о проблемима, информишу се и траже помоћ, не знам. Али да их је више у односу на период када смо прије 13 и по година оснивали удружење, јесте. Треба напоменути и да парови којима је неопходна вантјелесна оплодња у Српској уопште нису оптерећени административним процедура. Рјешење се добија брже него што се парови припреме за бесплатан поступак, док се у Србији чека и по пола године, налази застаре - казала је Мисита и додала да је од оснивања до сада у херцеговачким општинама којима гравитира удружење рођено 180 беба из епрувете.

Бесплатни пренатални тестови трудницама у Српској још нису доступни, али Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС је са још осам болница средином септембра расписао међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за заједничку набавку за неинвазивно пренатално тестирање из крви труднице (НИПТ), а процијењена вриједност набавке износи 2,56 милиона КМ без ПДВ-а. У УКЦ-у су тада истакли да је предвиђени рок за достављање понуда 10. новембар ове године, у складу са процијењеном вриједношћу набавке.

(Глас Српске)