Пољопривредници из БиХ очекују да Хрватска отвори још два прелаза :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредници из БиХ очекују да Хрватска отвори још два прелаза


FOTO: Ilustracija/TANJUG/Tara Radovanovic
Додатно отварање два БИП гранична прелаза са Хрватском, уз постојећа два, убрзало би проток робе, прије свега сезонског воћа и поврћа, из Босне и Херцеговине.

Подсјећамо, домаћи пољопривредници се већ годинама жале како се њихово воће и поврће данима задржава на граници са Хрватском, те пропада, умјесто да се што прије пласира у земље Европске уније.

"Додатна два БИП-а (Свилај/Доњи Свилај и Изачић/Личко Петрово Село) уз постојећа два (Градишка/Стара Градишка и Бијача/Нова Села), као и обострано осигурање фитосанитарне инспекције на четири гранична прелаза (Орашје/Жупања, Каменско/Каменско, Горица/Вињани Доњи и Иваница/Горњи Бргат) приједлози су за које се залажемо, и то на основу захтјева удружења, података о робној размјени и података о броју прелазака теретних возила преко граничних прелаза са Републиком Хрватском", рекли су за "Независне новине" из Спољнотрговинске
коморе БиХ.

Навели су да је за пољопривредне произвођаче у  БиХ рјешавање ових питања веома важно,  јер долази до великих застоја на граници, посебно када се извози сезонска роба.

"Рјешавање овог проблема би убрзало испуњење уговорних обавеза које произвођачи имају. Према нашим информацијама, о томе је требало да разговарају Влада РХ и Савјет министара БиХ", истакли су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, истиче да је овај проблем изражен већ годинама, али да нема интереса да се он ријеши.

"Рјешење је да се отвори више граничних прелаза, да лако кварљива роба не чека дуго на границама, те да се продужи рад фитосанитарних инспектора од стране Хрватске. Нико нема разумијевања за наше проблеме, а да ли је било разговора хрватских и наших власти да се то ријеши, немам појма, али је то један од највећих проблема за пољопривреднике. Фитосанитарна инспекција ради до 15 часова, а нама би одговорало да то буде до 20 часова или макар до 18", нагласио је Дојчиновић у изјави за "Независне новине".

О овом проблему и дугом чекању на границама са Хрватском огласили су недавно и превозници у БиХ, рекавши да њихови проблеми у међународном транспорту годинама трају, те да су највећи од њих то да возачи на границама с Хрватском данима стоје, те им је ограничен боравак у Европској унији, због чега испашта и домаћа привреда.
Из Свјетске банке су саопштили да возачи камиона из земаља западног Балкана чекају на граничним прелазима 26 милиона сати годишње.

"Возачи камиона тренутно сваке године непотребно изгубе 26 милиона сати (скоро 3.000 година) чекајући на граничним прелазима између земаља западног Балкана. Ако се просјечно вријеме потребно за прелазак границе скрати за три сата, што је разлика између просјечног времена на западном Балкану и у државама Организације за економску сарадњу и развој држава (ОЕЦД), БДП у свакој земљи западног Балкана могао би у средњем року порасти за три одсто", наведено је у саопштењу Свјетске банке.

(Независне)