Одлагање нуклеарног отпада одложено бар до 2028. :: Semberija INFO ::

 

Одлагање нуклеарног отпада одложено бар до 2028.


Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Сарајеву да су званични Загреб и Љубљана одлучили да одлагања отпада на Черкезовцу (Трговска гора) буде одложено бар до 2028. године.

"Ми смо одржали састанак међудржавног повјеренства између Хрватске и Словеније и договорили смо да постојећи систем остане на снази до 2028. године чиме на неки начин релаксирамо ову тему у  јавности БиХ", казао је Пленковић, који се по доласку у Сарајево састао са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто (ХДЗ).

Пленковић је похвалио рад Савјета министара и истакао да међусобни економски односи БиХ и Хрватске напредују, али да је његов долазак у Сарајево инициран процесом проширења ЕУ.

"Оно што је урађено недавно, треба да буде водич за европски пут БиХ. Желим охрабрити оба дома да учине напоре и донесу законе који су познати као циљеви већ годину. Уколико се то догоди, свима нама који смо пријатељи БиХ, биће пуно лакше заговарати доношење одлука о БиХ, него ако се неки од тих закона не донесу", рекао је Пленковић, пренео је сарајевски портал Кликс.

Говорећи о темама које су Хрватској примарне у односу на БиХ, казао је да би пожељно било појачати сарадњу у области мигрантске политике.

"Желео бих да подстакнем БиХ да унапредимо сарадњу у области сузбијања незаконитих миграција. Налазимо се на балканској рути, а право решење по питању миграција је на изворишту. Нажалост је таквих изворишта пуно.  Потребна нам је значајнија контрола границе, боља сарадња на реадмисији те склапање споразума с Фронтексом јер би он могао помоћи БиХ", рекао је Пленковић.

Он је апеловао на БиХ да усклади политике визног режима с другим земљама са регулативама ЕУ.

(Тањуг)