СМИЉА МИТРОВИЋ: НИСМО ЗАДОВОЉНИ ИЗВЈЕШТАЈЕМ ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛЕ ОСОБЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ :: Semberija INFO ::

 

СМИЉА МИТРОВИЋ: НИСМО ЗАДОВОЉНИ ИЗВЈЕШТАЈЕМ ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛЕ ОСОБЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ



У извјештају који је представљен на недавно одржаном Самиту Берлинског процеса у Тирани, констатовано је, да је упркос политичким тензијама на западном Балкану, постигнут значајан напредак у тражењу и идентификацији особа које се још увијек воде као нестале из сукоба 1990-их. У извјештају је Група за нестале особе на западном Балкану (ГНО) истакла практичне резултате који су постигнути кроз фокусирану мултилатералну сарадњу између надлежних владиних агенција.

Четврти извјештај о раду ГНО-а, који покрива билатералне активности домаћих институција за нестале особе у периоду од 1. јула 2022. до 1. јула 2023. године, фокусира се на провођенје мултилатералног Оквирног плана који је потписан у новембру 2018. године у сједишту Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП) у Хагу од стране домаћих институција из региона које су одговорне за тражење несталих особа.

Самиту  је присуствовала  и предсједница Удружења породица несталих Семберије и Мајевице Смиља Митровић, која је за  портал ,,Семберија инфо” истакла да се не слаже са наводима у овом извјешају, у којима је речено да је постигнут значајан напредак у тражењу и идентификацији несталих.

- У извјештају је наведено да је у процесу тражења несталих особа у сукобима на простору бивше Југославије, ријешено преко 70 посто случјева несталих. Ми смо из наших сродних Удружења констатовали да нисмо задовољни са досадашњим процесом тражења. Ако је у периоду од од 1. јула 2022. до 1. јула 2023. године, пронађено 375 несталих  особа са простора бивше Југославије, може ли се то назвати значајним напретком у процесу тражења?”, изјавила је Митровићева.