Станоградња у Њемачкој потонула :: Semberija INFO ::

 

Станоградња у Њемачкој потонула


Foto: Pixnio
Број изданих дозвола за градњу станова у Њемачкој потонуо је у првих осам мјесеци ове године за 28 одсто, извијестила је у сриједу статистичка канцеларија, указујући на више трошкове градње и лошије услове финансирања.

То значи да се гради 175.500 нових станова, за 69.100 мање него у истом прошлогодишњем периоду, израчунао је "Дестатис".

Само у августу издане су дозволе за градњу 19.300 станова, за 31.6 одсто мање него у истом прошлогодишњем мјесецу.

Нагли пад вјероватно су изазвали у првом реду виши трошкови градње и све лошији услови финансирања, нагађају статистичари.

Њемачка влада зацртала је градњу 400 хиљада станова годишње.

Подаци "показују да станоградњи пријети урушавање", рекао је предсједник Њемачког удружења за некретнине, Андреас Матнер. "Политика мора пријећи с ријечи на дјела. Још данас", нагласио је Матнер.

Сектор некретнина годинама је био темељ њемачке привреде, с петином удјела у БДП-у и десетномудјелу у броју запослених. Подстакнути ниским каматним стопама, улагачи су усмјеравали милијарде у имовину коју су сматрали стабилном и сигурном.

Улагања су у међувремену усахла због наглог раста каматних стопа па су компаније за развој некретнина потонуле у инсолвентност у окружењу замрзавања послова и пада цијена. Број запослених у грађевинарству почео је падати први пут у готово десет година.

Грађевинари планирају влади до краја мјесеца предложити нови пакет мјера које би требале ублажити највећу кризу у сектору некретнина у генерацији, извијестио је "Реутерс" прошле седмице.

Канцелар Олаф Шолц састао се у септембру са челницима у сектору некретнина и регионалним званичницима. Неки учесници састанка рекли су тада "Реутерсу" да су најављене мјере подршке корак у правом смјеру, али су у цјелини гледано недовољне, преноси "Пословни".

(Пословни)