Бошњаци и Срби граде цркву на Пештерској висоравни, прву након 300 година :: Semberija INFO ::

 

Бошњаци и Срби граде цркву на Пештерској висоравни, прву након 300 година


Фото - АА
Извор: Анадолија / Глас Српске

СЈЕНИЦА- Нису ријетки примјери добросусједских односа Бошњака и Срба у Санџаку на југозападу Србије. Корак даље у примјеру сарадње и помагању међу комшијама различитих вјероисповијести и националности отишли су мјештани села Гоње на падинама Пештерске висоравни. У том селу са 100 становника муслимани и православци граде цркву, прву након 300 година.

Након месџида гдје молитву обављају муслимански вјерници, и православни вјерници у селу Гоње добијају своју богомољу.

Цркву граде у близини остатака некадашњег храма који датира из 13. вијека.

Предсједник одбора за изградњу цркве у селу Гоње Горан Брајовић каже да добри односи Срба и Бошњака нису новина, али да су они позитиван примјер у турбулентним и временима пораста нетолеранције.

-Сви ми мештани овог села, а и шире на овај подухват гледамо као на јединствен пример, пример за похвалу односа нас Срба и комшија Бошњака муслимана у изградњи овог објекта. Овде су биле донације комшија муслимана у грађевинском материјалу и новцу, али и физичком раду при изградњи овог објекта од 2020. године па до данас - прича Брајовић.

Он додаје да се у селу Гоње тако добри односи између Бошњака и Срба гаје вијековима.

-Колико памтимо ја и генерације пре мене, односи у овом селу су такви. Било какви проблеми, радости и жалости, ми смо једни другима увек ту. Притекнемо у помоћ шта год да треба, а то се ево види и овог пута када заједно радимо на овом објекту. Потребна је само добра воља и ето лепог и јединственог примера суживота нас Срба и Бошњака на овим просторима”, каже Горан.

Горанов комшија и пријатељ Рахим Шмрковић, који је први притекао комшијама Србима у помоћ, истиче да би ситуација била иста и да Бошњаци граде џамију.

-Увек се овде тако заједнички радило, да ли се радило о изградњи куће или нечему другом, увек се помагало. Неко радом неко донира паре. Свако се одазвао на начин на који је могао. То је једна обавеза оних који ту живе, богомоља је па није битно чија је. И да је у питању џамија, исто тако би помогли и сви остали - прича Шмрковић.

Због сурове зиме на Сјеничко-пештерској висоравни сви прижељкују брзи завршетак радова на изградњи цркве.

Упркос заједништву Бошњака и Срба и заједничком раду, због недостатка финансија потребна је и подршка шире заједнице.