Свјетски дан вида: Сваки десети основац у ЗДК с проблемима у виду :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан вида: Сваки десети основац у ЗДК с проблемима у виду


Свјетски дан вида обиљежава се сваке године, другог четвртка у октобру. Циљ обиљежавања овог датума је слање поруке грађанима о важности очувања здравља очију, редовних контрола вида, али и да особе с оштећењима вида или другим болестима ока не смију бити дискриминиране, с нагласком на дјечји предшколски и школски узраст.

Прегледи у раном дјетињству су од изузетне важности за спречавање настанка оштећења вида.

Свјетска здравствена организација 1995. године је покренула глобалну иницијативу за смањење превентабилног губитка вида позивајући све земље свијета да до 2020. године допринесу локално у овој глобалној иницијативи. У неким земљама рани скрининг и лијечење амблиопије увријежена су јавноздравствена политика.

Амблиопија се дефинише као смањење или губитак дијела видних функција – видне оштрине, перцепције кретања, осјећаја дубине простора, разликовања контраста, а без присутне видљиве болести ока. Најчешће је присутна у једном оку. Узрок развијене амблиопије је изостанак дозријевања видног дијела мозга због недовољне видне стимулације.



Развој видног дијела мозга је у седмој години живота дјетета готово у цијелости завршен. Због тога, не лијечи ли се амблиопија у раном периоду развоја живота дјетета, слабовидно око неће никада више моћи вратити добар вид. Око може постати и функционално слијепо, јер је након седме године живота развој видног дијела мозга највећим дијелом завршен.

Сматра се да је скрининг преглед видне оштрине четверогодишњака најпоузданији за откривање амблиопије, с обзиром да се тим једноставним тестом може открити и до 97 посто свих аномалија ока.

Како се код слабовидности ради о губитку вида који је превентивним мјерама могуће излијечити у преко 90 посто случајева, потребно је правовремено проводити дијагностичко тестирање како би и лијечење било правовремено.

Рано лијечење амблиопије међу најисплативијим је поступцима не само у офталмологији, већ у медицини уопће.
Служба за школску хигијену Института за здравље и сигурност хране Зеница континуирано проводи скрининг прегледе вида код дјеце школског узраста (2. и 8. разред) у свим школским објектима у Зеничко-добојском кантону од 2013. године.

Досадашњи прегледи показали су да је код сваког десетог ученика (9,5 посто) у другом, односно сваког четрнаестог (7 посто) у осмом разреду основне школе уочено одступање од уобичајених вриједности, те су ови ученици упућени на даље дијагностичке претраге.