У Мађарској ухапшен Филип Кораћ! :: Semberija INFO ::

 

У Мађарској ухапшен Филип Кораћ!


БУДИМПЕШТА - Чувени српски криминални шеф Филип Кораћ ухапшен је у Мађарској по налогу француске полиције, која га потражује због трговине дрогом и то на основу доказа прикупљених декрипцијом „Sky“ апликације.

За Кораћем трага и БиХ, која је такође расписала међународну потјерницу за њим због трговине дрогом.

Он је у Хрватској  прошле године осуђен условно због фалсификовања пасоша, а колико је познато за њим у Србији није расписана ниједна потјерница.

Иначе, Кораћ је под истрагом Тужилаштва БиХ због међународне трговине кокаином. Извјештај против њега у децембру прошле године поднио је МУП Републике Српске. Пријавом је обухваћено укупно 17 особа међу којима су, између осталих, Сарајлија Сани Ал Мурдаа, којег Белгија потражује због шверца 3,2 тоне кокаина залијењеног у луци Антверпен, те Огњен Орашанин звани Орас из Сокоца, који се налази у бјекству.

Извјештајем су обухваћени и одбјегли Златан Ћук из Бијељине, Никола Дедовић, брат Игора Дедовића који је убијен у Атини 2020. године заједно са Ственом Стаматовићем, те друге особе које се сматрају блиским са шкаљарским кланом, преноси КРИК.

Према писању медија у Србији Филип Кораћ је насљедио управљање над криминалном групом од чувеног криминалца Луке Бојовића када је он завршио у затвору у Шпанији 2012. године.

Кораћева група је учествовала у вишегодишњем криминалном рату у балканском подземљу.

Борио се на страни шкаљарског клана, а против кавачке групе. Његов највећи непријатељ у Србији била је група коју је водио најпре Александар Станковић Сале Мутави, а потом Вељко Беливук. С овом групом Кораћ се борио и око превласти над трибинама на стадиону „Партизана“, наводи КРИК.

Беливук и сарадници планирали су и Кораћево убиство, утврдила је истрага. Убили су једног од његових најближих сарадника, преко апликације „Sky“ му слали фотографије унакаженог тијела његовог сарадника и покушавали да га намаме како би га ликвидирали.

Подсјетимо, Кораћ је у августу 2016. године у Зворнику, пар дана након убиства Чеде Ђокића, који је ликвидиран снајпером док је пио кафу на балкону свог стана. Гранична полиција БиХ тада је Кораћа затекла на обали Дрине и приведен је због наводног илегалног покушаја преласка границе.

Будући да против њега није било никаквих доказа Кораћ је убрзо пуштен на слободу без икакве пријаве. Полицију је напустио у пратњи свог адвоката Драгослава Мише Огњановића, који је убијен у јулу 2018. године на Новом Београду, испред зграде у којој је становао.


​Глас Српске