Интернет никада није користило 11,7% грађана: Резултати истраживања о употреби ИКТ у домаћинствима Српске :: Semberija INFO ::

 

Интернет никада није користило 11,7% грађана: Резултати истраживања о употреби ИКТ у домаћинствима Српске


Резултати истраживања о употреби информационо-комуникационих технологија у домаћинствима и појединачно, спроведеног у 2023. години, показују да 84,8 одсто домаћинстава има приступ интернету.

стовремено, 11,7 одсто се изјаснило да никада није користило интернет.

Фиксни широкопојасни прикључак интернету користи 85,2 одсто домаћинстава, док 47,4 одсто домаћинстава користи један од типова мобилне широкопојасне интернет конекције.

Интернет је користило 86,9 одсто људи, што је за 4,4 одсто више него годину прије, а коришћење рачунара је смањено за 4,6 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Нешто више од половине корисника интернета (52,2 одсто) током 12 мјесеци наручивало је робе и услуге онлајн.

Интернет прикључак има 84,8 одсто домаћинстава, што је за 6,8 одсто више у односу на претходну годину. Разлике у броју домаћинстава са интернет прикључком, уколико посматрамо тип насеља, и даље постоје. У градском подручју интернет прикључак посједује 89,1 одсто домаћинстава, а 81,9 одсто домаћинстава у насељима осталог типа.

Када је у питању широкопојасни тип интернет конекције, у 2023. години фиксни широкопојасни приступ интернету користи 85,2 одсто, а мобилни 47,4 одсто домаћинстава.

Готово сва интернет популација употребљава интернет најмање једном недјељно или чешће, при чему 72 одсто њих приступа интернету више пута у току дана.

Истовремено, 27,7 одсто грађана старости 16-74 године на територији Републике Српске изјавило је да никада није користило рачунар, а 11,7 одсто да никада није користило интернет.

Приближно половина интернет корисника у Републици Српској, тачније њих 48,5 одсто, изјавила је да су током референтног тромјесечја видјели информације или садржаје на интернет вијестима или друштвеним медијима које су сматрали неистинитим или сумњивим. Нешто више од једне трећине интернет популације је провјерило истинитост садржаја и вијести које су пронашли путем интернета.

(Српска инфо)