НОВА ТЕЛЕФОНСКА СЈЕДНИЦА, ПУТИН И ЕРДОГАН ЗА ПОЛИТИЧКО РЈЕШЕЊЕ СИРИЈСКЕ КРИЗЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВА ТЕЛЕФОНСКА СЈЕДНИЦА, ПУТИН И ЕРДОГАН ЗА ПОЛИТИЧКО РЈЕШЕЊЕ СИРИЈСКЕ КРИЗЕ


Foto: Tanjug/AP
Руски предсједник Владимир Путин и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган подржали су, у телефонском разговору, процес политичког рјешавања ситуације у Сирији, саопштио је данас Кремљ.

– Предсједници Русије и Турске изјаснили су се за наставак тражења политичког рјешења за Сирију и потврдили приврженост обезбјеђивању територијалног интегритета те земље – наводи се у саопштењу.
Кремљ наводи да је разговор одржан на иницијативу Анкаре, преноси Тасс.

У саопштењу се каже да је Путин позвао Ердогана да у наредних неколико дана посјети Русију, што је он прихватио.
Ердоган: Нисмо забринути због санкција
Анкара није забринута због могућих санкција и наставиће операцију “извор мира” на сјеверу Сријије, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

– Наш циљ је јасан и не бринемо због могућих санкција. Непријатељске снаге у Сирији врло брзо губе позиције. Наш циљ је да потиснемо терористе 32 километра од наше границе – рекао је Ердоган, преноси Тасс.

Руско министарство одбане саопштило је раније данас да су сиријске владине снаге успоставиле контролу над градом Табка и оближњим аеродромом у провинцији Рака, над бројним мостовима на ријеци Еуфрат и двије хидроелектране, као и над градом Манбеџ и оближњим местима.

Турска је 9. октобра почела операцију “извор мира” на сјеверу Сирије са циљем, како наводи Анкара, да створи тампон зону дуж границе двије земље гдје би се вратиле сиријске избјеглице, као и да од своје границе да удаљи сиријске Курде које сматра терористима.

Сирија турску офанзиву види као акт агресије, а потез Анкаре наишао је на осуду скоро цијеле међународне заједнице.

​(српскаинфо.цом)