Путин: Наш задатак је изградња новог свијета, просперитет Запада постигнут пљачком цијеле планете :: Semberija INFO ::

 

Путин: Наш задатак је изградња новог свијета, просперитет Запада постигнут пљачком цијеле планете


Свједоци смо велике глобалне мултиполарне промјене у свијету, наш задатак је изградња новог свијета, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на пленарној сједници међународног дискусионог клуба "Валдај".

Руски предсједник је истакао да нико није хтио да слуша Русију, а да је ароганција Запада једноставно била ван сваке памети.

- Просперитет Запада је у великој мјери постигнут пљачком цијеле планете и бескрајном експанзијом. Русија није започела сукоб у Украјини, већ покушава да га оконча - нагласио је он.

Руски предсједник је навео да форум "Валдај", који традиционално окупља политичаре, научнике, стручњаке и јавне личности из многих земаља свијета, још једном потврђује висок статус тражене интелектуалне платформе.

- "Валдајске" дискусије су увијек одраз најважнијих процеса у свјетској политици 21. вијека - истакао је он.
Према његовим ријечима, глобални проблеми човјечанства захтијевају колективна рјешења, а себичност и уображеност ће довести до ћорсокака.

- Током протеклих 20 година у свијету су се десиле озбиљне промјене. Русија је способна да да огроман допринос новом свјетском поретку, али су неки погрешно схватили нашу спремност – као потчињавање - нагласио је Путин.

Руски предсједник се осврнуо и на жртве Донбаса, истакавши да је покренут рат против тог региона, а да мртву дјецу у Донбасу нико није бројао.

- Нико у другим земљама, посебно на Западу, није плакао за мртвима - указао је он.

Тема овогодишње сједнице је "Праведна мултиполарност: како осигурати безбједност и развој за све".

Овогодишње, 20. засједање форума "Валдај" одржава се у Сочију од 2. до 5. октобра. У његовом раду учествује 140 стручњака, политичара, дипломата и економиста из 42 земље Африке, Евроазије, Сјеверне и Јужне Америке.

Путин се традиционално састаје с учесницима "Валдаја" од оснивања клуба 2004. године.

Прва конференција одржана је у Великом Новгороду код Валдајског језера, па отуда и назив форума. Од 2014. године састанци клуба одржавају се у Сочију.

Изузетак је 2020. година, када су се десиле промјене због пандемије вируса корона: догађај је одржан у Москви, а Путин је учествовао путем видео-линка. Прошле године састанак клуба такође је организован у руској престоници.

Међународни дискусиони клуб "Валдај" је удружење водећих страних и руских стручњака из области политичких наука, економије, историје и међународних односа.

Клуб је настао у септембру 2004. на иницијативу агенције "РИА Новости", Савјета за спољну и одбрамбену политику, листа "Москва тајмс" и часописа "Русија у глобалним пословима".

(rt.rs)