Потребе Србије удвостручиле извоз угља из БиХ :: Semberija INFO ::

 

Потребе Србије удвостручиле извоз угља из БиХ



БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Извоз угља из Босне и Херцеговине је за осам мјесеци ове године у односу на исти период прошле године више него удуплан, показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Наиме, током осам мјесеци ове године је извезено угља за 109.352.528 КМ, док је у осам мјесеци прошле године из БиХ отишло угља за 54.026.344 КМ.

Како се може видјети у овим подацима, скоро сав извоз угља из Босне и Херцеговине је отишао у Србију, те се може закључити да су велике потребе Србије довеле до доста већег извоза ових сировина.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ су "Независним новинама" уступили податке у којима се види да је од 109.352.528 КМ, колико је извезено угља, за 107.056.525 КМ отишло у Србију.

У Хрватску је угља за осам мјесеци отишло за 1.537.777 КМ, док се за занемарив износ новца угаљ извозио и у Сјеверну Македонију, Француску, Мађарску, Словачку, Црну Гору, Албанију, Аустрију, Италију и Њемачку.

Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику и министар у Влади Кантона Сарајево, рекао је за "Независне новине" да је опште познато да су потребе Србије за угљем доста велике.

"Рудници раде оно што би сваки менаџер радио. Овако велики извоз је добра ствар јер је очигледно да рудари, али и управе рудника раде добар посао. Приходи су велики и то је такође добра ствар. Ипак, с друге стране, видјећемо да ли ће због тога бити проблема за локално становништво као прошле године. Знамо да је прошле године био дупло мањи извоз угља, а ипак је пред сезону гријања било доста проблема за становништво како набавити угаљ", истакао је Бечаревић.

Економиста Игор Гавран сматра да зависи да ли је овако велики извоз угља добар за БиХ.

"Ако су осигуране довољне залихе за потребе Босне и Херцеговине, цијене су биле високе и ријеч је само о угљу који се не може користити за производњу електричне енергије у домаћим термоелектранама, онда би се овај извоз могао поздравити као пословни успјех и прилив новца у нашу економију. Међутим, ако је ријеч о томе да су се у Србији раније почели припремати за зиму и стварати своје залихе по нижим цијенама, а да ће домаћи купци код нас сада бити суочени или с несташицама или с вишим цијенама, онда би овакви резултати укупно гледано били лоши за БиХ", каже Гавран.

Додаје да је опште познато да је извоз руда и основних сировина из било које земље најгоре рјешење, јер је зарада увијек нижа него да те сировине искористите у производњи и преради и онда извезете готов производ.

"Ипак, ако је ријеч о угљу чија је искључива намјена огрев, онда је прије свега битно осигурати домаће тржиште по повољним цијенама, а вишак извести по вишим и тако балансирати јавни интерес и интерес компаније", појаснио је Гавран.


Независне новине