Дан херојске одбране Мајевице :: Semberija INFO ::

 

Дан херојске одбране Мајевице


Како је било и најављено, на Пањику, на Мајевици, обиљежен је Дан херојске одбране Мајевице када је, прије 31 годину, погинуло 16 бораца Гарде ,,Пантери. Тада је живот изгубио и командант Гарде пуковник Бранко Пантелић Пантер.

За обиљежавање овог догадјаја побринули су се чланови Удружење ветерана ,,Гарда Пантери” и Борачка организација Лопара.

Подсјећамо, поред Пантера, погинули су и капетан Стеван Лазић, те још 14 припадника ,,Гарде’’.

-То је била кључна битка у одбрани Мајевице и у њој су јединице Војске Републике Српске, предвођене Гардом “Пантери” успоставиле линију одбране која није помјерена до краја Одбрамбено-отаџбинског рата’’, истакли су организатори, а Радо Савић, начелник Лопара Радо Савић, истакао да је ,,Република Српска граница преко које не можемо ићи, ни у неким ,,лудим примислима’’.

“Сабрани смо овдје да одамо пошту људима који су дали животе за Републику Српску и драго ми је да смо сви заједно, без обзира на неке политичке приче, партије, уједињени смо око овога и морамо бити уједињени око Републике Српске, због наше будућности и будућности генерација које долазе”, истакао је начелник Савић и нагласио Општинска управа Лопара има одличну сарадњу са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, Борачком организацијом Српске и свим другим организацијама које брину о борачкој популацији И обећао да ће тако бити и убудуће.



-Важно је да се обиљеже сва мјеста из прошлости која су била битна за одбрану Мајевице и Републике Српске и да се о томе говори. Потребно је да истина буде у књигама и документима који ће сутра бити релевантни, јер нестаће живих свједока’’, поручио је начелник Лопара.

Петар Цвјетиновић, предсједник Удружења Гарда ,,Пантери”, најавио је израду монографије о одбрани Мајевице и истакао да су у пресудним биткама учествовале бројне јединице Војске Републике Српске.

Посљедњи командант Гарде ,,Пантери” мајор Љубиша Лазић рекао је да има симболике у томе да је ова јединица на празник Велике Госпојине учествовала у ослобађању Смолуће, а на Малу Госпојину у одбрани Мајевице.

Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопара, подсјетио је да је на догадјаје, на Малу Госпојину 1992. Године, када је, како је казао, такозвана Армија БиХ извршила општи напад на српска села на Мајевици и изашла на комуникациују Тузла – Бијељина, а у противнападу српске војске непријатељ је враћен на полазни положај.