Обиљежавање Дана српског јединства у Нишу: Србија и Српска поносно светкују :: Semberija INFO ::

 

Обиљежавање Дана српског јединства у Нишу: Србија и Српска поносно светкују


НИШ - Централна свечаност поводом обиљежавања празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, којој присуствују највиша руководства Србије и Републике Српске, одржава се у Спортској хали Чаир у Нишу.

На почетку свечаности интониране су химне Републике Српске и Србије"Моја Република" и "Боже правде".
Свечаности присуствују Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић.

Присутни су и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић и министри у владама двије републике, међу којима министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић, те представници Војске Србије.

Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава се на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обиљежавању овог датума, на дан када је 1918. године Српска војска пробила Солунски фронт и фактички означила почетак ослобођења Краљевине Србије, што је био увод у крај Првог свјетског рата.

Празник је први пут свечано прослављен уз присуство званичника Србије и Републике Српске, патријарха и великог броја грађана 2021. године у Београду код споменика Стефану Немањи, а прошле године у Бијељини.
Ниш је током Првог свјетског рата био ратна пријестоница и један је од првих, већих градова у Србији, који су ослобођени послије пробоја Солунског фронта.

Обраћање предсједника Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је тешко говорити послије патријарха и предсједника Републике Српске.

"Боље за вас, за нас и нашу земљу да многе ствари које знам и прећутим јер нашу земљу морамо да чувамо. Поносан сам на празник који данас светкујемо. Заједнички смо одлуку о том празнику донели Република Српска и ми. Ми Срби смо увек умели да се разједињујемо и да себи погрде измишљамо или да лако туђе погрде прихватамо. Замислите да кажу да постоје 'хрватски Срби'... Зашто никад није постојао 'српски Хрват', 'српски Бошњак'... Нигде то нисте могли да чујете. Само сте могли да чујете да постоје неки други Срби", рекао је Вучић.
Он је изјавио да у Црној Гори Срби не могу да буду у власти јер нису довољно уверљиви да ће се борити против омраженог Београда и још омраженије Москве.

"Шта ће Срби у Влади? Они могу да буду само реметилачки фактор. Тако вам је свуда. Кажу да воле Србе, али оне који не воле Београд и Србију. То су нам радили и од Павелића и пре Павелића", казао је Вучић.

Он је позвао све грађане који нису Срби да буду поносни припадници свог народа, али да српском народу не одузимају право да се зову Србима, поносним на своју прошлост, садашњост и будућност.
"Ништа више од тога не тражимо", рекао је Вучић.

Каже и да задуго правде за Србе неће бити.

"Нас оптужују да правимо Велику Србију, а лажу...", казао је Вучић.

Он је рекао да на Косову и Метохији нема рањених Албанаца, али зато има седморица рањених Срба, од тога двоје дјеце.

"И ко је крив? Или обе стране или Срби. То се неће ускоро променити", казао је он.

Додик: Борбени политички активизам не смије да престане

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас у Нишу да Срби морају да буду јединствени око власти и својих институција, али да борбени политички активизам не смије да престане.

"Не желимо никоме да узмемо слободу, наивно смо вјеровали када смо ослобађали Балкан и давали слободу другим народима мислећи да ће нам бити захвалини, али нам се вратило на крају прошлог вијека на начин да кажу да ми тлачимо", рекао је Додик на централној манифестацији прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Нишу.

Према његовим ријечима, ко год је наишао узео је од Срба, који су увијек стајали пред велике, и кад су наишли Турци и Нијемци и НАТО.

Он је нагласио да Нијемци дјелују исто као и када је дјеловао Калај у БиХ када су нападали у Првом и Другом свјетском рату и побили више од пола српске нације.

Патријарх Порфирије: Православна вера и црква чувала српско јединство



Патријарх СПЦ Порфирије поручио је вечерас у Нишу да је кроз историју православна вјера и црква чувала српско јединство и да је зато и у данашњости одгонетка свих српских недоумица и рјешење за опастанак српског народа у будућности.

"Зато је одгонетка свих српских недоумица у садашњости и решење за опастанак у будућности поред свих легитимних и добрих трудова и напора. Како каже свети владика Николај - вера вечна, вара славна и вера наша православна", истакао је Порфирије у говору на свечаности у хали "Чаир".

(Независне)