Удружење „Наша Дрина“ у Републици Српској: Спојиће и двије обале :: Semberija INFO ::

 

Удружење „Наша Дрина“ у Републици Српској: Спојиће и двије обале


Зворник и Република Српска ће да добију, у четвртак, Удружење љубитеља природе „Наша Дрина“, чији су иницијатори Александар Деспотовић, генерал др Винко Пандуревић, пуковник Милан Јоловић и отац Лука.
 
 Унапређење заштите животне средине, обучавање суграђана, а посебно најмлађих и младих о значају њеног очувања, само је један од циљева „Наше Дрине“, чије ће сједиште да буде у Зворнику на обали ријеке.
 
 -Ту је и јавно залагање за промјену навика у погледу коришћења и чувања природних ресурса у погледу поступања са отпадним материјалима -каже генерал Пандуревић, који је велики стручњак за екологију, у класичном смислу ријечи, али за социјалну екологију коју је предавао на Универзитету Источно Сарајево. 


 
-Праћење анализа и предлагање измјена прописа у области животне средине, биће још један наш задатак. Пратићемо и учествоваћемо у свим друштвеним активностима ради остваривања циљева удружења, као и очувања и унапређивања природних љепота ријеке Дрине, Зворничког језера, њиховог приобаља,промовисаћемо и афирмисати ријечни туризам.
 
Подразумијева се, каже др Пандуревић, сарадња са сродним удружењима у Србији и у региону , прије свега у оквиру прекограничне сарадње у области очувања природе.
 
 -Развијаћемо духовне и културне вриједности и патриостка осјећања, посебно код младих на простору дјеловања удружења -наводи др Пандуревић. 
 
 Сродно удружење, које је већ дало колосјајне резултате, са истим именом основано је у сусједном Малом Зворнику, које успјешно дјелује широм Србије, гдје има „армију“ чланова и на чијем је челу мр Игор Брауновић, овјековечени пријатељ природе, њен заштитник, родољуб, хуманиста и правдољуб.Чињеница да удружења у свом називу имају име Дрине, како каже Брауновић, „има своју најшире могуће значење у сваком погледу“, који је обрадован што и у Републици Српској треба да се изњедри такво удружење.
 
 -Мудар је мр Брауновић кад је основао ово удружење, јер је знао да треба да се, у сваком погледу, споје обале Дрине, како може о њима што боље и одговорније да се брине -каже академик Драгомир Мирковић из Бијељине.
 
 -Од када постоји „Наша Дрина“ у Србији, многе наше ријеке су, не само Дрина и њено језеро, уређеније и чистије као никад.Мр Брауновић је велики мисионар.И као што се доласком владике Николаја у Краљево престало да псује, ча и на пијацама, како је писала Исидора Секулић, тако је Брауновић са својим сарадницима, „армијом“ чланова и симпатизера доприњео да људи воде рачуна о животној средини.Као никада раније.