Шмит спроводи државни удар :: Semberija INFO ::

 

Шмит спроводи државни удар


БАЊАЛУКА - Кристијан Шмит свим својим досадашњим реакцијама на институционално дјеловање Републике Српске у заштити Дејтонског мировног споразума и уставног поретка БиХ, доказује да он није субјект политике, него најобичније оружје, односно алат у туђим рукама, за које се неко нада да ће послужити како би се додатно продубила, а не смирила криза у БиХ.

Истакао је ово за “Глас Српске” правник и савјетник предсједника Српске Огњен Тадић, коментаришући најновије пријетње упућене на рачун Милорада Додика да се “припреми за неугодне тренутке”. 

- Његов крајњи циљ је да створи такву атмосферу у БиХ, запаљиву, која би требало да доведе до закључка да у БиХ нема нормалног живота без контроле коју врше странци - каже Тадић. 

Сматра и да је Шмитова порука како планира да дође у Српску и поред забрана и најава да би могао бити депортован, и позивање на дипломатски имунитет, правно неутемељена, јер он заборавља да су институције Републике Српске, за разлику од њега, легалне и легитимне.

- Сви његови потези нису ништа друго до криминални и дестабилизирајући по БиХ - поручио је Тадић.   

Осврћући се на Шмитов интервју који је дао за њемачки лист “Франкфуртер алгемајне цајтунг” у ком је поред своје најаве доласка у Бањалуку и тврдњи да је “заштићен Бечком дипломатском конвенцијом и да ужива имунитет”, говорио и о питању имовине, наводећи да је потребно донијети закон који би обухватио цијелу државу, а једна могућност била би пренос власништва на заједничку државну агенцију, Тадић каже да како вријеме пролази постаје све јасније да Шмитов приступ и оних који стоје иза њега, када је у питању проблематика у вези са ентитетском имовином, није ништа друго до покушај отворене пљачке Републике Српске, али и ФБиХ. 

- Тај покушај пљачке изводи се кроз стварање услова да се сва та имовина, на крају неким странцима преда у виду концесија на воде, руднике... Коме, видјећемо ускоро. Они који не желе жмирити могу наслутити ко то коће да овлада важним ресурсима у БиХ. Да закључим, све ово представља класични облик стране пљачке и два ентитета и три народа и свих грађана, а све путем државног удара у виду противдејтонске узурпације позиције високог представника у БиХ - упозорава Тадић. 

Интересантно, Шмит је своје планове о доласку најавио само неколико сати након што је Додик потврдио да је МУП добио инструкције шта да ради уколико он одлучи да дође у Републику Српску, а што подразумијева његово хапшење и депортацију. Он се на овај потез одлучио иако је предсједник Додик специјалном изасланику њемачке владе за западни Балкан Мануелу Зарацину саопштио да му пренесе поруку да не долази.


Глас Српске