Међународни дан писмености - Око 13 одсто одраслих у БиХ има проблема са читањем и писањем :: Semberija INFO ::

 

Међународни дан писмености - Око 13 одсто одраслих у БиХ има проблема са читањем и писањем


Широм свијета данас се обиљежава Међународни дан писмености, чији је циљ да се истакне важност писмености за појединце, заједнице и друштва.

УНЕСКО је 17. новембра 1965. прогласио 8. септембар Међународним даном писмености, а први је пут обиљежен 1967. године.

Сваке године на овај дан УНЕСКО подсјећа међународну заједницу на статус писмености и образовање одраслих на глобалном нивоу.

Број неписмених пао је са 771 милион прошле године, према подацима УНЕСКО-а, на 763 милиона ове године.

Упркос растућој стопи писмености међу младима, барем један од седам младих људи и одраслих узраста од 15 и више година у свијету 2020. године није имао основне вјештине писмености, показују подаци које је ове године објавио УНЕСКО-ов институт за статистику.

Према УНЕСКО-овом "Извјештају о глобалном праћењу образовања за све", јужна и југозападна Азија имају најнижу стопу писмености за одрасле 58,6 одсто, а прате их супсахарска Африка (59,7 одсто) и арапске државе (62,7 одсто).

Државе с најнижом стопом писмености у свијету су Буркина Фасо (12,8 одсто), Нигер (14,4 одсто) и Мали (19 одсто). Ови подаци показују повезаност између неписмености и изузетно сиромашних држава.

Ниво писмености и даље велики изазов за друштво у БиХ

У Босни и Херцеговини ниво писмености представља велики изазов за друштво и владајуће структуре. Према статистикама, око 13 посто одраслих особа у Босни и Херцеговини има проблема са читањем и писањем. 

Овај проблем резултат је различитих фактора укључујући недостатак образовања, језичке и културне баријере, сиромаштво и недостатак приступа образовним ресурсима.

УНЕСКО је у свом истраживању навео, како се према броју неписмених, БиХ налази у рангу неразвијених афричких земаља.

"У градским срединама БиХ у доби између 25 и 35 године без завршене основне школе је готово 7,75 одсто мушкараца и 22 одсто жена. У околини градова без основног образовања је 16 одсто мушкараца и 45,5 одсто жена, док у сеоским подручјима тај постотак износи готово 25 одсто за мушкарце и 47,5 одсто за жене", навели су из УНЕСКО-а.

Према попису становништва из 2013. године, у Босни и Херцеговини било је скоро 90.000 неписмених, односно 2,82 посто. У Републици Српској број неписмених је износио 3,17 одсто, у Федерацији БиХ 2,63 одсто, а у Брчко Дистрикту 2,83.


Агенције / БХРТ