Каква је будућност "Вагнера" након пада авиона у ком је био Пригожин :: Semberija INFO ::

 

Каква је будућност "Вагнера" након пада авиона у ком је био Пригожин


Послије пада приватног авиона у коме је, како се вјерује, настрадао шеф паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин, поставља се питање каква је будућност те руске компаније и њених операција широм свијета.

Званичници и аналитичари наводе да ће Русија вјероватно задржати своје присуство у афричким земљама у којима се паравојна група борила против Ал Каиде и Исламске државе, али под новим руководством, преноси Тањуг.

Са друге стране, има и оних који кажу да је Пригожин изградио дубоке, личне везе, те да ће га Москва тешко замијенити другом особом, преноси АП.

Америчка агенција пише да је Африка од кључног значаја за Русију, у економском и политичком смислу, и наводи да је ширење веза и подривање утицаја Запада на континенту један од главних приоритета Кремља који тражи нове савезнике усљед рата у Украјини.

Активиста и блогер из Централноафричке Републике (ЦАР) Кристијан Аиме Ндота каже да на сарадњу његове земље са Русијом неће утицати ново руководство "Вагнера", међутим неки критикују рад руских плаћеника у тој земљи.

"Безбједност државе је њен суверенитет. Безбедност државе не можете повјерити групи плаćеника", поручује Жан Серж Бокаса, бивши министар јавне безбједности ЦАР.

Наталија Дукан из организације "Тхе Сентрy" наводи да ће Кремљ покушати да приближи Африку својој орбити.

"Вагнер је био успјешно средство Русије да ефикасно и брутално прошири свој утицај. Усред сукоба између Путина и Пригожина, операција Вагнера у Централној Африци се само продубила, уз повећано директно учешће руске владе", каже Дукан.

Вагнерови оперативци високог ранга изградили су односе у Малију и ЦАР-у и разумијеју терен, навела је Лу Озборн из организације "Алл Еyес он Wагнер".

"Имају добру репутацију, коју могу да продају другом руском кандидату. Не би било изненађујуćе да их преузме нова организација", рекла је Озборн, напомињуćи да су руске војне компаније у Украјини, попут "Редута" и "Конвоја", недавно изразиле жељу да послују у Африци.

Британско министарство одбране сматра да би Пригожинова смрт "готово сигурно имала дубоко дестабилизујуćи ефекат на Вагнер".

"Његови лични атрибути хиперактивности, изузетне смјелости, тежње за резултатима и екстремне бруталности прожимали су Вагнер и мало је вјероватно да ćе му парирати било који насљедник", наводе из британског министарства.

Након окончања неуспјеле побуне у јуну, одређени број припадника паравојне групе "Вагнер" послат је у Бјелорусију гдје обучава војнике те земље.

Из бјелоруске организације "Хајун" наводе да је више од трећине Вагнероваца распуштено, што би могло да укаже на њихово потпуно повлачење из земље.

Међутим, бјелоруски предсједник Александар Лукашенко инсистира на томе да ће Бјелорусија угостити око 10.000 трупа.

Са друге стране, из опозиције поручују да је неопходно да "Вагнер" напусти земљу.

"Пригожинова смрт би требало да стави тачку на Вагнерово присуство у Бјелорусији, што ćе смањити пријетњу за нашу земљу и њене сусједе", поручила је опозициона политичарка у егзилу Светлана Тихановска.

Из Кремља засад одбијају да коментаришу будућност паравојне групе.

(Танјуг)