Руски језик у 29 школа у Српској од 1. септембра :: Semberija INFO ::

 

Руски језик у 29 школа у Српској од 1. септембра


У новој школској години почеће настава руског језика у 29 школа у Републици Српској.

- Узимајући у обзир интересовање ученика и њихових родитеља у појединим регионима, Министарство је у 2023/2024. години дало је могућност за 29 основних школа у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Приједору, Требињу, Палама, Теслићу и Градишци, да поред првог страног језиак, који се већ учи у школи, такође да се изучава руски као други страни језик - саопштили су из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Подсјећамо, предсједник Русије Владимир Путин је у мају, током састанка у Кремљу са председником Републике Српске Милорадом Додиком, захвалио на чињеници да "хиљаде школараца у Републици Српској уче руски језик и да се подржава интересовање за руски језик и руску културу" на државном нивоу.

Треба напоменути да посебно мјесто у популаризацији руског језика у Републици Српској заузима Универзитет у Источном Сарајеву (УВС), на чијем је Филозофском факултету у јуну покренут Центар за отворено образовање на руском језику. Пројекат се реализује уз подршку Министарства просвете Русије и Тулског државног педагошког универзитета (ТСПУ) по имену Лав Толстој.

(РТРС)