И девет жена тражило дозволу за набавку и ношење оружја :: Semberija INFO ::

 

И девет жена тражило дозволу за набавку и ношење оружја


Међу 246 захтјева за набавку и ношење оружја, колико их је прошле године поднесено добојској полицији, нашло се пет жена, а још четири су се до данас са истим захтјевом обратиле Полицијској управи.

Од њих девет само су двије дозволу тражиле за ловачко оружје, док је осталима лична безбједност разлог за набавку и ношење најчешће пиштоља, односно, како смо сазнали, углавном предузетнице које са собом носе велике количине новца желе да буду сигурне да ће исти без опасности од пљачке бити пребачен до банке.

Добојлије различито коментаришу чињеницу да је ове године 157 грађана поднијело захтјев за набавку оружја, те на наше питање да ли су имали лично оружје и да ли би га набавили, одговарају:

"Имао сам оружје, раније, прије рата, била је таква пракса, навика, а иначе сам одговоран, тако да сам имао некакав пиштољић. Нисам имао проблема ни с ким никада, ни с полицијом било које врсте. Одлучио сам да откажем дозволу за оружје јер сам у годинама", казао је Срето Шљука.

"Нисам посједовао оружје, али добро би било имати за своју сигурност. Видите да на све стране се догађају такве прилике да морате имати оружје. Нисам носталгичар за прошлим временима, али могло се спавати под буквом, а сада не можете спавати ни у стану мирно", поручио је старији Добојлија који није желио да нам се представи.

"Ја сам власник оружја, мора се испоштовати оно што пише. Начин држања, услови итд. Срећа, ја у породици немам мале дјеце, па нисам толико оптерећен. С обзиром на ове глупости које се дешавају, другачије да не кажем, стварно не знам, друштво треба темељно да поведе рачуна. Чувам оружје онако како треба, значи има посебно касета, одвојено по пропису муниција од самог пиштоља. Ја сам то наслиједио од оца, ето то је разлог зашто имам оружје, а иначе овако сити смо ми тога", искрен је Слободан Илић.

Један старији Добојлија каже да никада није имао оружје, нити би га купио, нити му треба.

"Ја сам један миран човјек, који никоме не смета и мене нико неће дирати, нико ме неће напасти, нико ме неће опљачкати јер ја сам го као миш. А да добијем на бингу, морао бих одмах да набавим блиндирана врата и да решетке ставим на прозоре", додао је он.

Да би дошли до наоружања, они који га желе претходно морају проћи здравствени преглед током којег имају одвојене сусрете с психијатром, психологом, офталмологом и специјалистом медицине рада, те да обавезно понесу свој картон од породичног љекара.

"Ми можемо да тражимо додатне прегледе, да ли то подразумијева преглед неуролога, интернисте, све оно што процијенимо ми тражимо додатну медицинску документацију и чекамо док не донесе да се тек онда изјаснимо за то љекарско увјерење", изјавио је др Славиша Нарић, специјалиста медицине рада, те на наше питање шта у старту елиминише неког да добије љекарско увјерење каже да је то дијагноза неке психијатријске болести.

Ватрено оружје се често злоупотребљава, показују подаци из полицијске евиденције, која, између осталог, биљежи случај прекида контактне мреже због шенлучења.

"Имали смо једно кривично дјело убиство у покушају, једно разбојништво и три кривична дјела изазивања опште опасности. Такође, прошле године имали смо и осам случајева насиља у породици гдје је починитељ имао оружје, али хвала богу, није дошло до употребе тог оружја", навео је Стојан Петрушић, помоћник командира Полицијске станице Добој 1.

У оквиру кампање о опасностима злоупотребе ватреног оружја припадници Полицијске станице Добој 1 јуче су на раскрсници улица Светог Саве и Немањине у Добоју дијелили информативни материјал ради подизања свијести грађана да злоупотреба ватреног оружја увијек доводи до тешких посљедица, али и озбиљних законских санкција.
 
(Независне)