Новосађанке поручиле: Жене у Босни и Херцеговини, уз вас смо! :: Semberija INFO ::

 

Новосађанке поручиле: Жене у Босни и Херцеговини, уз вас смо!


Активисткиње и грађанке Новог Сада окупљене око протеста „Нови Сад против насиља“ данас су скупом на централном новосадском Тргу слободе подржале жене Босне и Херцеговине у њиховој борби да се системски реши положај жена које су изложене партнерском и сваком другом облику насиља, а које своју кулминацију има у фемициду. С протеста су упућене поруке солидарности за женама у Босни и Херцеговини.

Жене у центру Новом Сада развиле су транспарент „Жене Новог Сада уз жене БиХ“, док је са мегафона пуштани завијајући звук сирене. На тргу је поређано 24 пара женских ципела које симболишу фаталне исходе у породичном и другом мотивисаном насиљу коме су жене биле изложене.

Активисткиње су навеле да је повод за овај скуп посљедњи у низу случајева свирепог насиља над женама који се десио протекле недеље у Градачцу, када је Нермин Сулејмановић убио невјенчану супругу Низаму Хећимовић.

Речено је да је у региону драматичан пораст броја убистава жена и да ту кризу изазива мушко насиље у чијем је корену свакодневна промоција насилних образаца понашања међу дечацима и мушкарцима, континуирана милитаризација друштва и константно насиље које се промовише из самог врха државе и медији.

Баш као што жене у Босни и Херцеговини траже утврђивање одговорности у конкретном случају као и промене закона и реакцију надлежних институција, демонстранткиње у Србији захтевају да заштита од насиља у породици и партнерским односима постане стварни приоритет, а деловање полиције, социјалних служби и правосуђа буде координирано, ефикасно и делотворно.

„Заједничка порука коју шаљемо гласи: не постоји хитнији и важнији посао од сузбијања мушког насиља над женама и девојчицама које је у читавом нашем региону попримило епидемијске размере. Мржња према женама која покреће на фемицид, неједнак друштвени положај жена и девојчица који омогућава насиље као и свеопште игнорисање и порицање проблема морају бити искорењени“, речено је током данашњег скупа уз напомену да нису довољне промене само у законима и протоколима, прокламације и обећања у предизборној кампањи, већ је „потребна промена старих норми, културе и менталитета, који жену не виде као равноправно људско биће, већ као предмет за задовољење мушких потреба или неплаћену радну снагу“, саопштено је на данашњем скупу.

На крају скупа окупљени су оставили на бетону исписане кредом поруке подршке женама из Босне и Херцеговине.


​АА / БХРТ