Српска од почетка нове школске године уводи школског полицајца :: Semberija INFO ::

 

Српска од почетка нове школске године уводи школског полицајца



БИЈЕЉИНА, БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је данас да је планирано увођење школског полицајца од почетка нове школске године, како би се подигао ниво безбједности у школама.

Стојичићева је навела да је то дио мјера за јачање безбједности и спречавање насиља у школама, које је почетком јуна усвојила Влада Републике Српске.

Она је напоменула да ће ресорно министарство у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске одржати предавања за полицијске службенике, како би они били упознати о функционисању и начину рада школа.

"Није нам циљ да полицајци буду претјерано видљиви, али је потребно њихово присуство, како би наставници могли бити посвећени настави и дјеци", рекла је Стојичићева новинарима у Бањалуци, преноси Срна.

Стање безбједности на подручју Републике Српске је добро и у протеклом периоду није евидентиран ниједан већи безбједносни инцидент, без обзира на повећан прилив грађана из иностранства, бројне спортске и културне манифестације и друге догађаје који су одржани током љетних мјесеци, закључено је данас на Стручном колегијуму министра унутрашњих послова Републике Српске Синише Карана који је одржан у Полицијској управи Бијељина.

На колегијуму, којем су присуствовали директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић и начелници оперативних управа Министарства у сједишту, констатовано је да је Министарство унутрашњих послова реализовало значајан дио мјера предвиђених планом мјера и активности за превенцију вршњачког насиља и малољетничке делинквенције за 2022-2027. годину, а односе се на почетак школске године.

Циљ овог стратешког документа је унапређење степена безбједности у и око основних и средњих школа у Републици Српској, а једна од можда најзначајнијих је увођење школског полицајца у школе у Републици Српској са почетком нове школске године.

На колегијуму је још наведено да ће МУП Републике Српске и ове године организовати републичку акцију "Заштитимо дјецу у саобраћају", која се организује поводом почетка школске године с циљем сигурнијег учешћа дјеце школског узраста у саобраћају.

Начелник Полицијске управе Стјепан Терзић упознао је Стручни колегијум са стањем безбједности на подручју које оперативно покрива ова полицијска управа, као и активностима које Полицијска управа Бијељина предузима из своје надлежности, а односе се на сузбијање заразне болести афричке куге свиња која је на подручју Семберије најраспрострањенија.

На колегијуму је закључено да МУП РС прати активности које се односе на спровођење мјера Републичког штаба за ванредне ситуације у вези са спречавањем заразне болести афричке куге свиња у Републици Српској и предузима мјере које су из његове надлежности.

Полицијски службеници су у оквиру ових активности извршили више од 180 контрола путничких и теретних возила на формираним пунктовима и стајним тачкама ради утврђивања промета свиња.


Независне новине