Протест у Бањалуци и Сарајеву против учесталог фемицида у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Протест у Бањалуци и Сарајеву против учесталог фемицида у БиХ


"Ако жене стану, стаје све", назив је слогана под којим је данас у Бањалуци одржана шетња у знак протеста против све учесталијег фемицида.

Протест је иначе данас најављен у многим градовима широм Босне и Херцеговине, након што је Нермин Сулејмановић убио Низаму Хећимовић у Градачцу, те Дениса и џенгиса Ондура.

Само десет дана послије, односно синоћ, у Живиницама је мушкарац из ватреног оружја убио жену.

У оба случаја малољетна дјеца су били свједоци трагедије и у оба случаја убице су извршиле самоубиство.

"Систем је заказао на свим нивоима. Сви смо одговорни и морамо их натјерати да раде посао за који су плаћени на свим нивоима", наведено је на Фејсбук страници “Нисам тражила” на којој се сви позивају да дигну глас против фемицида.

Протесту женама из Босне и Херцеговине пружиле су подршку и жене из Србије и Хрватске које такође данас организују мирне протестне шетње.

Горица Ивић из Удружених жена Бањалука изјавила је да је порука протестне шетње да више ниједна жена не страда.

"Врло је важно да институције система да поступају законски по свим пријавама насиља. Фемицид је посљедица закашњелих реакција", навела је она и додала да званичне институције показују да је дошло до раста пријављених случајева насиља и породици, углавном фемицида.

Драгана Миљковић, социјална радница Сигурне куће, каже да посљедње догађаје доживљава тужно и трагично.

"Сви су заказали, почевши од институција које су заказале. Имамо сада у Бањалуци узнемиреност жена жртава које зову и у страху су јер се осјећају незаштићено", упозорила је Миљковићева.

Жене су данас изашле да дигну свој глас и у Сарајеву.

Зауставиле су саобраћај на Скендерији на 15 минута како би послале поруку да се насиље над женама мора спријечити под сваку цијену.

"Стоп фемициду", "Наш рад окреће ово друштво", "Стани за сваку од нас", "Моје тијело, моја правила, мој живот", "Ниједна није слободна док све нисмо слободне" су само неки од натписа које држе присутни грађани и грађанке. 


БХРТ