Ђукић Дејановић: Дечак који је починио убиства у "Рибникару" наставиће образовање у школи "Др Драган Херцог" :: Semberija INFO ::

 

Ђукић Дејановић: Дечак који је починио убиства у "Рибникару" наставиће образовање у школи "Др Драган Херцог"


БЕОГРАД- Малољетни К. К., ученик који је починио масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, основно образовање завршиће у школи "Др Драган Херцог", саопштила је министарка просвјете Србије Славица Ђукић Дејановић.

Славица Ђукић Дејановић је рекла за Танјуг да очекује одлуку наставничког вијећа ОШ "Владислав Рибникар", али је објаснила да није могуће да наставничко вијеће избаци из школе К. К., дјечака који је у мају починио злочин у тој школи на Врачару.

"Претпостављам да ће добити укор, што значи негативну оцену из владања. Закон каже да она деца која су у здравственим установама због лечења и сличних разлога, постају ученици ОШ 'Др Драган Херцог', пошто је основно образовање обавезно", рекла је Ђукић Дејановићева.

Објаснила је да, када љекари на Клиници за неурологију и психијатрију за дјецу и омладину "Др Суботић" буду дали пристанак, К. К. ће у складу са законом настави школовање, а школа "Др Драган Херцог" је намијењена за такве случајеве.

Наставничко вијеће може да изрекне дисциплинску мјеру и та мјера може бити укор наставничког вијећа, што практично значи јединицу из владања.

"Из чињенице да малолетни К. К. не може похађати школу, јер се налази у 'Др Суботића', ОШ 'Др Драган Херцог' је та у коју такви ђаци иду и за њих се прави посебан програм. То су деца која се налазе на онкологији, психијатрији, у здравственим и другим институцијама уопште, како би се реализовала уставна одредба да је основно образовање обавезно", објаснила је министарка.

Навела је да је то школа о којој брину 87 професора за дјецу, која из различитих разлога, најчешће болести, не могу да похађају наставу.

"Та школа не личи на друге школе у Београду или Србији, јер наставници имају потпуно другачије програме. Њих погахају углавном деца која се дуго лече у београдским болницама", објаснила је министарка Ђукић Дејановић.


Глас Српске