Адвокати ће бар једном седмично морати у Сарајево :: Semberija INFO ::

 

Адвокати ће бар једном седмично морати у Сарајево


Чак и ако пред домаћим судовима суђења за ратне злочине не буду одржавана "дан за дан", она би требало да буду одржавана бар једном седмично, што значи да ће адвокати, рецимо из Бијељине или Бањалуке, који бране оптужене пред Судом БиХ, у Сарајево морати ићи сваке седмице.

Тако се може протумачити одговор које су "Независне новине" добиле из Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, који је услиједио након што су адвокати изразили негодовање због закључака ВСТС-а.

Авокати су, подсјетимо, поручили да у таквим околностима не могу радити, јер, рецимо, неки од њих живе у Бањалуци или Приједору, а рочишта се одржавају пред Судом БиХ у Сарајеву.

Из ВСТС-а кажу да су закључке усвојили ради унапређења ефикасности и оптимизовања трајања судског поступка у предметима ратних злочина пред судовима у БиХ.

"Према тим закључцима, суђење је потребно организовати по принципу 'дан за дан', уз претходно одржавање претпретресног рочишта, на којем би се утврдила динамика рада и цјеловит план суђења. У случају објективне немогућности задовољавања наведеног стандарда, остављена је могућност да се главни претрес одржава минимално једном у седам дана", речено је за "Независне новине" из ВСТС БиХ.

Дејан Богдановић, адвокат из Бијељине, који има више предмета ратних злочина пред Судом БиХ, каже да је одлазак једном седмично у Сарајево благо прихватљивији у односу на свакодневно путовање у тај град.

"То, односно одлазак на суђење сваког дана, до бола погађа нас који нисмо у Сарајеву. То је неоствариво и непрактично. Када је ријеч о одласку једном седмично, то би значило да би адвокати свој ангажман морали свести на један, два предмета, али то је већ тржишна игра. У сваком случају, то је варијанта која је можда благо прихватљивија. Најреалније је да се то ради како је сада, отприлике једном у двије седмице", рекао је Богдановић.

Једно рочиште у 14 дана је, појашњава, најприхватљивије због тога што су предмети ратних злочина обимни, пуно је оптужених итд.

"Постоји и проблем када је ријеч о броју судница", нагласио је Богдановић за "Независне новине".

Златко Поздерац, адвокат из Цазина и члан Управног одбора Адвокатске коморе ФБиХ, такође каже да је неприхватљиво да адвокати сваки дан иду у Сарајево, а прихватљивије је да то буде једном седмично.

"Јако је тешко изводљиво да адвокати сваки дан иду у Сарајево. Морали би све друге обавезе које имају ставити по страни. Волио бих видјети адвоката који има само једног клијента. Једном седмично је, у сваком случају, пуно боље него 'дан за дан'. Нема шансе да адвокати буду спремни да се то ради 'дан за дан'. Знате шта је компјутер, па му оде дио. А не човјек", рекао је Поздерац у изјави за "Независне новине".

Из ВСТС-а, с друге стране, подвлаче да је остављена могућност да се главни претрес одржава минимално једном у седам дана.

"То је према свим релевантним параметрима које је ВСТС БиХ узео у обзир приликом разматрања овог питања, укључујући и ангажованост адвоката у судским поступцима који се воде пред другим судовима, довољно времена да се утврди оптимална динамика суђења која ће одговарати странкама у поступку и браниоцу, уз истовремено поштивање стандарда успостављених начелом права на суђење без одлагања, водећи рачуна о задовољењу принципа ефикасности и економичности поступка", кажу из ВСТС БиХ за "Независне новине".
 
(Независне)