Холандија и Данска ће Украјини дати борбене авионе Ф-16 :: Semberija INFO ::

 

Холандија и Данска ће Украјини дати борбене авионе Ф-16


Холандија и Данска ће Украјини дати ратне авионе Ф-16, у дугоочекиваној најави коју је украјински председник Володимир Зеленски назвао важном мотивацијом за украјинске снаге, које су у контраофанзиви.

"Временски оквир зависи од тога колико брзо украјинске посаде и инфраструктура буду спремне за снажне авионе америчке производње", рекао је холандски премијер Марк Руте Зеленском приликом посјете холандској ваздушној бази.

Зеленски је поздравио "историјску" најаву и похвалио Рутеа што је Холандију учинио првом земљом која је понудила авионе.

"Подршка Данске Украјини је непоколебљива, а уз донацију авиона Ф-16, Данска сада предњачи", рекао је дански министар одбране Јакоб Елеман-Јенсен.

Руте је рекао да се нада да ће ускоро авиони Ф-16 бити на украјинском небу.

"Ф-16 неће одмах помоћи у ратним напорима. То је ионако дугорочна обавеза Холандије. Желимо да буду активни и оперативни што прије. Не сљедећих мјесец дана, то је немогуће, али надамо се убрзо након тога" рекао је Руте.

Зеленски је ову објаву назвао снажном поруком његовим снагама.

"Ф16 ће сигурно дати нову енергију, самопоуздање и мотивацију борцима и цивилима. Сигуран сам да ће то донијети нове резултате за Украјину и цијелу Европу", рекао је предсједник Украјине.


​АА / БХРТ