Организација старјешина ВРС: Оптужница срамна и бесмислена; Додик глобална политичка личност :: Semberija INFO ::

 

Организација старјешина ВРС: Оптужница срамна и бесмислена; Додик глобална политичка личност


Сваки угао посматрања оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика води само према једном једином закључку - ради се о удару на уставноправни поредак Српске, са како кажу, крајњим циљем нестанка Републике и српског народа са ових простора, наводи се у саопштењу Организације старјешина Војске Републике Српске.

- Оптужница је срамна, бесмислена, супротна нормама међународног и домаћег права, те се као таква, најблаже речено, руга и праву и опште прихваћеним демократским нормама и стандардима. Босанско-херцеговачко правосуђе, под притиском и утицајем "политичког Сарајева" и дијела тзв. међународне заједнице оличене у амбасадама САД и Енглеске, већ дужи низ година прогони Милорада Додика по разним основама, покушавајући криминализовати њега и његову породицу - наводе у саопштењу.

Када у бројним истрагама нису успјели пронаћи ништа од тога, наводе да су се окренули вапајем за санкцијама САД и Енглеске.

- Када ни санкције нису дале никаквог резултата, рјешење виде у покушају покретања судског поступка, подизањем оптужнице од стране Тужилаштва БиХ и евентуалним потврђивањем исте од стране Суда БиХ, за наводно непоштовање одлука непостојећег високог представника у БиХ. Сада се, у ствари ради, о удару на кључну институцију Републике Српске – предсједника Српске, који је израстао у глобалну политичку личност, много способнију и познатију од његових прогонитеља. Сматрају да ће његовим елиминисањем из политичког живота Републике Српске и БиХ задати завршни ударац у процесу нестанка Републике Српске и српског народа у Републици Српској и БиХ - истакли су у саопштењу.

Кажу, подиже се оптужница против предсједника Републике Српске зато што је професионално и одговорно радио свој, уставом и законима, уређен посао из своје надлежности.

- Ради се о истовремном удару и на највиши законодавни орган у Републици Српској - Народну Скупштину Републике Српске, чија акта је предсједник Републике законито проводио.

Истичу да Амбасада САД у БиХ, умјесто да поштује дипломатске стандарде и свој статус госта у туђој земљи, на најгрубљи начин се мијеша у унутрашња питања у БиХ, оправдавајући како кажу, оптужницу покушајем успоставе владавине права у БиХ, а управо они, "заједно са другим доказаним непријатељима Републике Српске, на неправни и недемократски начин, противправно покушавају срушити уставноправни поредак у Републици Српској".

- Републици Српској и српском народу предстоји тешка, али, и одлучујућа борба у уставној и законитој заштити институција Републике Српске и српског народа, и зато је потребно, сада више него икада раније, постићи пуно национално јединство свих релевантних политичких и друштвених фактора, ради стварања јединственог, демократског и на праву заснованог одговора, свима онима који покушавају уништити Републику Српску и српски народ на овим просторима - кажу у саопштењу.

Поручују да се не смије дозволити неоколонијакистима да овдје учвршћују систем који је у фази пропадања у највећем дијелу свијета.

- Потребно је издржати критичну фазу у процесу настајања новог, мултиполарног свијета, у коме више неће бити досадашњег униполарног хегемонизма и неоколонијализма. Вријеме које је иза нас показује да у Српској постоји респектабилан демократски потенцијал који је спреман демократским средствима бранити институције Републике Српске и зато је потребно што прије институционализовати ефикасно оперативно тијело за заштиту Републике Српске и њених институција, како би се благовремено предупредили сви насртаји на уставноправни поредак Српске - наводи се у саопштењу.

Истичу да овог пута немамо право на грешку, а српски народ је кроз историју показао да је способан и спреман заштити основне демократске вриједности заједнице у којој живи, иако је то кроз историју захтијевало и велику жртву.

- Политиканство, ускогрупни и појединачни интереси морају бити потчињени кључном заједничком интерсу Републике Српске и српског народа. Мора се показати да смо своји на своме и да не можемо дозволити никоме да нас понижава и омаловажава рушећи сва цивилизацијска достигнућа и демократске стандарде, па макар то биле и велике силе, које, очито губе на глобалном нивоу, па сада своје отровне стрлице усмјеравају према једном малом слободољубивом и мирољубивом народу, који само жели да, заједно са друга два народа, на основама поштовања и равноправности, креира своју будућност - кажу у саопштењу Организације старјешина ВРС.

Поручују: "Све за Републику Српску, Републику Српску ни за шта!"


РТРС