Отворена жичара од Котора до Ловћена :: Semberija INFO ::

 

Отворена жичара од Котора до Ловћена


Један од најзначајнијих туристичких инфраструктурних пројеката у Црној Гори жичара Котор-Ловћен отворена је данас за комерцијалну вожњу и биће оперативна сваког дана од девет до 21 час.

Жичара је изграђена за нешто више од годину дана откако је постављен камен темељац у јулу прошле године. 
Траса жичаре полази од Дуба, на територији општине Котор и води до локалитета Кук на планини Ловћен, на 1.348 метара надморске висине.

Пројектовани капацитет је 48 гондола које превозе 1.200 путника на сат, док је вријеме путовања од станице Дуб до станице Кук 11 минута.

За вожњу жичаром у једном смјеру за одрасле је потребно издвојити 13 евра, док је повратна карта 23 евра. Карте за дјецу су седам, односно 12 евра за оба смјера. 

Новак Ђоковић који се жичаром провозао прије пуштања у комерцијалну употребу, данас је на свом налогу на Инстаграму написао "Ниђе небо није плаво као изнад Црне Горе".

Црногорски премијер Дритан Абазовић рекао је да је жичара најважнији пројекат у историји те државе када је ријеч о промоцији. Он је на Фејсбуку поручио да је за годину дана изграђен објекат који је најављиван деценијама.