"Одговорни да поднесу оставке за СРАМАН ПРОПУСТ" Не смирује се бура због скандала са обиљежавања годишњице погрома Срба у „Олуји“ :: Semberija INFO ::

 

"Одговорни да поднесу оставке за СРАМАН ПРОПУСТ" Не смирује се бура због скандала са обиљежавања годишњице погрома Срба у „Олуји“


Сраман пропуст приликом обиљежавања годишњице прогона Срба у акцији "Олуја", када се на видео биму током говора политичара у Приједору појавила и фотографија бошњачких избјеглица из Жепе, умјесто крајишких Срба, отворила је оштру расправу у јавности од тога ко је одговоран за овај скандал до тога да ли је овако важан посао требао да ради неко из Србије или из Републике Српске.

Погрешна фотографија приказана је на једном од панела током централног обиљежавања 28 година од погрома “Олуја”, који су заједнички у Приједору организовали одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Наиме, у склопу видео материјала који је пратио обиљежавање, док је предсједник Српске Милорад Додик држао говор, иза њега се појавила фотографија на којој су приказане жене и дјеца. Фотографију је Милорад Додик објавио и на свом службеном Тwиттер профилу међу неколико других фотографија.

Увреда за све жртве и прогнане

Иста фотографија се видјела и приликом говора предсједника Србије Александра Вучића.

Дан касније утврђено је да то није била фотографија протјераних Срба из акције „Олуја“ већ протјераних Бошњака из Жепе, 1995. године.

Обје владе су се одмах оградиле од овог пропуста, пребацујући кривицу на агенцију која је радила мултимедијални садржај, а која је убрзо и преузела одговорност.

Утврђено је да је ријеч о агенцији “Позитив” из Београда, која је била ангажована од стране Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Иако нико не сумња у то да је ријеч о нехотичној грешци, чињеница је да је тиме бачена „мрља“ на овако један важан догађај.

Овај сраман пропуст је и увреда за жртве и прогнане у акцији „Олуја“, као и за бошњачке избјеглице из Жепе који су приказани на фотографији, али и за Српску и Србију, који су били организатори догађаја.

Оскудни подаци о агенцији

Бројна питања су отворена у јавности, од тога да ли ће неко бити кажњен због овога пропуста, због чега у израду мултимедијалног садржаја нису били укључени и представници Владе Српске, а ако јесу, да ли су уопште прегледали наведени садржај прије него што је објављен.

Такође, питање је и да ли је наведена агенција довољно квалификована да ради овако један важан посао.

На званичној wеб страници агенције „Позитив“ из Београда није могуће много сазнати о њеном раду. Страница је доступна само на енглеском језику и нема скоро никаквог садржаја на њој.

Политички аналитичар из Београда, Цвијетин Миливојевић, који је и власник агенције за односе с јавношћу, маркетинг, консалтинг и истраживање тржишта „Прагма“, истиче да је много спорних питања у овом случају.

Он истиче да би због оваквог скандалозног пропуста министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић требао да поднесе оставку из моралних разлога.

– Требао би да поднесе оставку управо зато што је дозволио да се неко у његово име, и у име његовог министарства, игра са таквим стварима – истиче Миливојевић за Српскаинфо.

Наводи да је увјерен да није ријеч о намјерној грешци, већ да су мултимедијални садржај радиле особе које су „дилетанти“ и незналице.

Посао за мало новца и много престижа

Миливојевић истиче да не зна ништа о наведеној агенцији али да је вјероватно ријеч о некоме ко је „близак“ властима, јер је већ од раније познато да послове које расписују државне институције добијају они који су у том тренутку блиски власти, без обзира на њихове квалификације.

– Не мислим да је ово био посао који је вриједан неког великог новца, али јесте вриједан престижа. Ријеч је о међудржавном меморијалу, односно догађају од општенационалног интереса и ту не смије да буде мјеста експериментима. Сулудо је да посао монтаже, видео покривалица које прате говоре државника на оваквом догађају, раде клинци или особе које не знају ништа о историји, не само српског, већ и о историји народа са простора бивше СФРЈ – каже Миливојевић.

Додаје да тиме што су „натјерали“ агенцију да преузме сву одговорност на себе ствар није ријешена јер се са овако озбиљним темама не смију бавити особе које немају никаквог знања о ономе што раде.

Миливојевић оцјењује да само потпуна незналица може да помијеша жалост српских мајки, које жале са црним марамама, и муслиманки, које жале с бијелим марамама на глави.

Одговорност на наручиоцу посла

Он каже да је одговорност у овом случају на наручиоцу посла, а то је Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Миливојевић истиче да је неко морао да прегледа материјал прије него је он пуштен у Приједору.
Према његовим ријечима, наручилац посла на крају даје задњу ријеч.

Или је неко из министарства пропустио да прегледа материјал или је, каже Миливојевић, и тај који је гледао материјал „дилетант“.

– Ни то ме не би чудило. Добар дио државних службеника не зна да ради свој посао. Можда је неко гледао али очито нема појма шта су Срби у БиХ, шта су Бошњаци, шта је историја страдања једних, а шта других. Многима од њих када кажете „Петровачка цеста“ везе нема за догађај из 1995. године, већ мисли да говорите о поеми Стојанка мајка Кнежепољка од Скендера Куленовића – наводи Миливојевић.

Додаје да бројни државни службеници у Србији, који су запослени по страначкој линији, апсолутно не разумију ко је ратовао у БиХ нити да су сва три народа претрпјела огромне жртве.

– Чак сам склон више да вјерујем да је неко из министарства и прегледао тај материјал али да није видио ништа спорно у њему. Дакле, није било зле намјере већ је у питању незнање – закључује Миливојевић.

Српскаинфо