БиХ тражи шансу у производњи ауто-дијелова :: Semberija INFO ::

 

БиХ тражи шансу у производњи ауто-дијелова


 Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) мишљења је да би БиХ у идућој години требало да, када је ријеч о ино-улагањима, тражи шансу у неколико области, укључујући и производњу ауто-дијелова.

Како оцјењују, средња и источна Европа, а тиме и БиХ, у добром је положају да искористи прилику да привуче одређени број компанија које имају производњу у Украјини, у којој су највећи инвеститори Низоземска, Велика Британија, Швајцарска и Њемачка.

"Трошкови радне снаге, пореске стопе и трошкови електричне енергије у Босни и Херцеговини су нижи у односу на циљана тржишта и то су значајни разлози зашто се компанија може одлучити за премјештање свог погона или производне линије", навела је ФИПА у Приједлогу програма свог рада за 2024. годину

Вјерују да би БиХ, уколико буде унаприједила пословни амбијент, била интересантна за нове инвестиције.

"То се посебно односи на инвестиције у металопрерађивачки сектор, индустрију ауто-дијелова, затим производњу хране, информацијско-комуникацијски сектор... Поред ових сектора за које сматрамо да су најпотентнији за нова улагања у 2024. години, пажња би требало да буде усмјерена и на обновљиве изворе енергије, сектор туризма, логистичке центре и остале производне дјелатности", навели су из ФИПА.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, каже да је индустрија ауто-дијелова већ сада значајан потенцијал Српске и БиХ, али и наглашава да ту постоји неколико изазова.

"Доста значајан извоз остварују наше фирме које раде за међународну индустрију. Међутим, ми имамо и ограничавајуће факторе, што се огледа у радној снази и техничкој опремљености наших компанија. Ми ћемо морати да реализујемо значајније инвестиције у машинском погледу у тим компанијама како би са истим бројем радника могле да раде већи број јединица. Осим тога, цијена струје која је у овој години порасла смањује нашу конкурентност у односу на друге регионе. Већ сада имамо неке земље које дају попусте својим најзначајнијим произвођачима", каже Рачић.

Ми, додаје, имамо потенцијал, знање и искуство у машинској индустрији, која је у бившој Југославији била доста развијена.

"Али се у овом моменту осјећа недостатак радне снаге, те морамо ући у инвестиције које би омогућиле већу производњу са мањим или истим бројем радника", рекао је Рачић у изјави за "Независне новине".

Радо Малетић, директор фабрике "Пасс", која послује у Семберији и бави се производњом ауто-дијелова, такође каже да БиХ има простора за напредак у овом сегменту, с тим што је за то потребна значајнија подршка политике.

"Дакле, потребно је да школство прати потребе на тржишту рада и већа подршка политике. Амбијент за производњу је тежак. Недостаје права струка. Школство не прати бизнис. Сада постоје услови и за праксу", поручио је Малетић за "Независне новине".

И министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је недавно да су земље ЕУ заинтересоване за улагање у металопрерађивачку и ауто-индустрију, а интересовање су исказали инвеститори из Њемачке, Аустрије и Италије.

"Република Српска је предузела одређене мјере како би привукла стране инвеститоре који у овом тренутку показују велико интересовање. То су земље из ЕУ које доносе нове технологије са новим знањима и боље плаћеним радним мјестима", рекао је Митровић.

Из ФИПА су, говорећи о плановима, између осталог, навели и да током сљедеће године планирају организацију заједничких пословних догађаја са привредним асоцијацијама, коморама и дипломатско-конзуларним представништвима страних држава у БиХ те Сарајево Бусинесс форумом и другим заинтересованим партнерима.

"Уважавајући посебан интерес потенцијалних инвеститора из Њемачке, Аустрије, Италије и Швајцарске, планирана је организација одређених састанака, пословних догађаја и учешћа на пословним догађајима на тим тржиштима, у сарадњи са нашим дипломатско-конзуларним мрежама и привредним удружењима", навели су из ФИПА.

(Независне)