Изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори - питање људских права :: Semberija INFO ::

 

Изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори - питање људских права


У Новом Граду одржан је састанак о проблему Трговске горе. Поручено је да је изградње одлагалишта радиоактивног отпада у непосредној близини границе – питање људских права. Размотрени су досадашњи резултати и будући правци дјеловања. Изградња одлагалишта радио-активног остапада на само 800 метара од Новог Града кршење је Европске конвенције о људским правима и слободама, порука је са састанка. У спречавању тог пројекта хрватских власти учествоваће и Министарство за људска права у Савјету министара.

- Овдје постоји страх људи за животе, за здравље, за имовину, за егзистенцију. Ја хоћу да кажем да ћемо у наредном периоду разматрати и безбједносни аспект, овдје очигледно постоји много безбједносних изазова, а наша обавеза је да заштитимо људе из ртепублике Српске и ФБиХ - нагласио је Кошарац.

- Ја сам предложио колегама да пребацимо лоптицу и у Хрватску и у Беч и у Стазбур, да одржавамо прес конференције у тим мјестима, да раговарамо са еминентним људима - рекао је министар људских права у Савјету министара Севлид Хуртић. БиХ има подршку Словеније, Србије и Мађарске, а затражиће и подршку Њемачке и Аустрије. Затражен је и састанак са Комисијом Међународне конвенције о прекограничним утицајима на животну средину.

- Оно што морам да кажем је да смо урадили изварнредан посао са коментарима на израду садржаја Студије утицаја на животну средине коју је покренула Република Хрватска и то ће нам бити додатна аргументација којом идемо према Комисији ЕСПО конвенције - рекао је министар грађевинарства, просторног уређења и екологије Републике Српске Бојан Випотник. Најављено је да ће БиХ ангажовати међународну адвокатску канцеларију, након што је то раније урадила Хрватска. Састанку су пристуствовали начелници Новог Града и Костајнице, градоначелник Приједора и представници Козарске Дубице и Унско-санског кантона.

- Република Српска и БиХ су повукли кораке гдје смо постали заиста озбиљна прича у сузбијању идеје да је Трговска гора локација за складиште, односно одлагалиште, да смо на све оне потезе хрватске стране правовремено реаговали - навео је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача. Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти на Трговској гори, на самој граници са БиХ. То би потенцијално угрозило више од 200.000 грађана у Српској и ФБиХ.

(РТРС)