Голоб: Поплаве најгора природна катастрофа која је погодила Словенију :: Semberija INFO ::

 

Голоб: Поплаве најгора природна катастрофа која је погодила Словенију


ЉУБЉАНА– Поплаве које су јуче погодиле Словенију сматрају се највећом природном катастрофом која је погодила земљу у посљедњих 30 и више година, изјавио је премијер Роберт Голоб.

-Већ знамо да ће штета бити рекордно велика и да ће премашити штету у претходним природним катастрофама откако је Словенија независна - рекао је Голоб на конференцији за новинаре након што је због поплава прекинуо љетни одмор.

Влада се састаје сутра и усвојиће измјене и допуне Закона о опоравку од природних катастрофа, преноси агенција СТА.  

Голоб је рекао да очекује да ће Народна скупштина у уторак или сриједу сазвати хитну сједницу на којој ће се донијети овај закон који ће убрзати исплату помоћи.

Рекао је и да је Словенија срећна што има најбољи систем помоћи и спасавања у катастрофама у Европи, али да би добродошла помоћ коју су јој понудиле сусједне земље и ЕУ.

Министар одбране Марјан Шарец рекао је да ће помоћ бити прихваћена, али да се ситуација прво мора смирити како би хуманитарни радници били ефикасно распоређени.

Најмање троје људи погнуло је од посљедица невремена и катастрофалних поплава које су захватиле Словенију.

Протекла ноћ била је тешка, а црвени аларм важи за целу земљу са изузетком Приморске.

Сава ће у наредних неколико сати достићи максимални ниво.

Многи путеви, укључујући и ауто-пут између Жалца и Шентруперта, остају затворени.

Надлежни апелују на грађане да не крећу на путовања која нису неопходна. Сјавет за националну безбједност састаје се у 11 часова, након чега ће услиједити хитна сједница владе.

Падавине током ноћи довеле су до поновног пораста река у централној и источној Словенији. Излиле су се Песница и Дравиња у доњем току, дошло је до пораста нивоа Саве у средњем и доњем току и појединих притока Љубљанице. Нивои ријека у јужном дијелу Словеније, такође, расту, преноси Радио-телевизија Словеније.

Проток на Сави у долењским Јесеницама износиће између 3.600 и 3.900 метара кубних у секунди, што ће бити рекордни ниво.

У Кршком и Брежицама активирани су штабови цивилне заштите, ватрогасци су радили цијелу ноћ, помажући људима на најугроженијим подручјима.

Због високог водостаја Саве евакуисани су посјетиоци кампа у Чатешким Топлицама. У општинама Брежице и Кршко ватрогасци су постављали џакове против поплава.

На подручју општине Литија поплављено је најмање 100 стамбених објеката. Превентивне мјере су спроведене и на подручју Подравја.

Словеначка војска ће покушати да се пробије до одсека Чрна на Корошкем, гдје су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.

Од четвртка је у већем дијелу земље пало између 50 и 100 литара кише по квадратном метру, више од 100 на сјеверу, сјеверозападу, дијеловима јужне и централне Словеније, а понегдје и 300 литара.

Штајерска магистрала је затворена у оба смјера између чворова Жалеца и Шентруперта. У оба смјера затворен је и регионални пут Жалец-Шемпетер-Шентруперт.

Словенија ће тражити међународну помоћ.

У нуклеарној електрани Кршко су повећане мјере опреза због набујале Саве, али наглашавају да пораст водостаја не угрожава рад нуклеарке.


Танјуг / Глас Српске