Вучић: Тражимо од БиХ да поштује интегритет Србије, америчке санкције за нас не постоје :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Тражимо од БиХ да поштује интегритет Србије, америчке санкције за нас не постоје


Република Србија поштује територијални интегритет БиХ и од те земље очекује да поштује територијални интегритет Србије у складу с Повељом Уједињених нација и међународног права, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије на прес конференцији у Бањалуци.

"То није био случај на гласању у Савету Европе па смо замолили наше пријатеље из БиХ да убудуће показују поштовање за територијални интегритет Србије на исти начин као што ми показујемо поштовање за територијални интегритет БиХ", рекао је Вучић.

Он је захвалио Милораду Додику, предсједнику РС и руководству РС на топлом дочеку у Бањалуци за који је рекао да је био до сада најсрдачнији.

Што се тиче санкција, рекао је да није једноставно кад вам најмоћнија земља на свијету уведе санкција, прво Србима на сјеверу Косова, а да истовремено не кажњава никога с албанске стране а који би, како каже, из много разлога требало да буду кажњени.

Рекао је да су послије тога дошле санкције против директора Безбједносно информативне агенције Србије, умеђувремену санкције Додику, а након тога и санкције руководству РС.

"То нису дечије игре то су за нас тешке ствари али видите довољно је јасно против кога су санкције подизане", рекао је он и додао да се тиме може довести у питање непристрасност оних који их уводе. Рекао је да санкције увијек доносе погрешне ефекте, а санкције против руководства РС сматрају непримјереним и незаслуженим. 

Рекао је да ће се према санкционисаним особама односити као да не постоје и неће се с њима сагласити.

Вучић је рекао да не може да разумије зашто "неко" није желио да гласа да се у Бијељини отвори конзулат Србије, уз захвалност Жељки Цвијановић и Жељку Комшићу, члановима Предсједништва БиХ, што су ту одлуку подржали.

"Не разумем зашто су неки гласали против ако смо ми дали све дозволе за отварање бх. конзулата у Новом Пазару, немамо проблем никакав ако желите да отворите у Нишу добро дошли, у Чачку, где год желите, даћемо вам дозволу у року од два дана", рекао је он и додао да Србија жели да сарађује с БиХ на свим пројектима, укључујући и Отворени Балкан.

На питање новинара Н1 да прокоментарише апел Милорада Додика, предсједника РС, да се Србија изјасни о легитимности Кристијана Шмита на позицији високог представника, Вучић је рекао да се с Додиком договорио да о овом питању не говоре јавно.

(Независне)