Додик и Вучић положили вијенце: Нећемо заборавити српске жртве на Петровачкој цести :: Semberija INFO ::

 

Додик и Вучић положили вијенце: Нећемо заборавити српске жртве на Петровачкој цести


Милорад Додик, предсједник РС и Александар Вучић, предсједник Србије, положили су вијенце на Петровачку цесту, на локацију на којој је хрватски миг 7. августа бомбардовао колону цивила који су се повлачили из Крајине према Србији.

Протокол предвиђа да делегације положе вијенце и упале свијеће, након чега је предвиђено и обраћање окупљеним грађанима. 

На том мјесту погинуло је десет грађана, међу којима је било четворо дјеце, и једна 20-годишња дјевојка, која је била у другом  стању.

Уз предсједнике Додика и Вучића присутни су владика бихаћко петровачки Сергије с свештенством, као и Немања Давидовић, предсједник Општинског вијећа Босански Петровац. 

Додик је рекао да су се сви окупили на том мјесту захваљујући Вучићу за којег је рекао да није оклијевао да помогне да се направи ово спомен обилежје

"Овдје смо да обиљежимо страдање и нећемо заборавити наше жртве. Србија је била склона да потисне те догађаје у заборав јер су нам рекли да не би љутили друге. Данас се то све промијенило јер је Александар Вучић прије десетак година кад сам боравио код њега рекао да ћемо заједно обиљежавати наша мјеста страдања", рекао је Додик. 

Он је рекао да је губитак Крајине за народ био болан тренутак не само јер су изгубили свој завичај, него нешто што је ненадокнадиво за народ.

Додао је да је Србија данас јача и снажнија и да је спремна да помогне српски народ јер, како је рекао, Вучић има емоције да помогне свом народу. 

Он је рекао да ће вечерас у Приједору такође бити обиљежавање, иако то неки доживљавају као провокацију. 

"Приједор је био пун раван кад су Срби напустили Крајину. Наравно да треба одати почаст и другима што су страдали, али не може нама нико да забрани да не обиљежавамо наша страдања", рекао је Додик. Он је истакао да ниједан државник до сада није боравио на овом мјесту, и додао је да је увјерен да ће српске државе живјети.

Вучић је рекао да је често замишљао ово мјесто, колону и одакле су дошли авиони који су бомбардовали колону. Он је рекао да много година се није хтјело или смјело обиљежавати мјесто на којем је погинуло четворо дјеце од шест, девет, 11 и 13 година. 

"Показује колико је нашим људима овде тешко што смо два пута дизали крст. Једном смо подигли дрвени мали крст да ником не боде очи и не смета, али да обележимо страдање. Онда су нам тај крст срушили. Онда смо поставили мали алуминијумски, а онда су и тај срушили. Сада смо подигли три пута већи. Ако сруше и овај, подићи ћемо још три пута већи. Колико год буду рушили ми ћемо дизати и дизати и показивати да се не миримо с убијањем деце", рекао је Вучић. 

Рекао је да Срби морају да покажу пијатет према туђим жртвама, и да поштују бошњачке и хрватске жртве, али да нико не смије да тјера Србе да забораве своје жртве и српску дјецу, која, како је рекао, су страдала само због имена и поријекла. 

"Ми не тражимо од других да прећуткују злочине над својим народом, напротив, о томе мора да се говори, али ми нећемо да прећутимо злочине над нашим народом", рекао је Вучић. Он је рекао да је лицемјерно да се указивање на овај злочин назива лицемјерјем и ратним хушкањем јер, како је рекао, они не разумију да се сјећањем гради будућност. 

Захвалио је Додику на гостопримству, и оцијенио да ово нису лака времена за РС. Нагласио је да му је драго што се Додик и народ овдје шали у вези с санкцијама, али је истакао да је ситуација компликованија и тежа. 

"Ми ћемо увек да будемо уз свој народ. Знате да су некада окретали леђа и уводили санкције с оне стране Дрине али то је сад давно прошло време. Никада у историји се то више неће поновити, увек ћемо помагати наш народ, не тражећи ништа туђе, не отимајући никоме ништа, али нећемо дозволити да се прогони наше људе", рекао је Вучић, и додао да ће се залагати за то да они који су то учинили буду изведени пред лице правде.

Из Веритаса су истакли да за овај злочин нико није одговарао.

Овај злочин десио се у августу 1995. године, током хрватске војне акције Олуја.

(Независне)