Прва жртва поплава у Словенији :: Semberija INFO ::

 

Прва жртва поплава у Словенији


Једна особа је погинула у поплавама у Камнику на сјеверу Словеније, јавили су медији.

Портал Камник.инфо објавио је да вода однијела старијег мјештанина на подручју насеља Бистричице.

Полиција је јутрос саопштила да је испред једне куће на подручју Камника примијећено тијело мјештанина, али да не може да не може да изађе на лице мјеста због поплава.

Обилна киша изазвала је велике поплаве у западној, сјеверној и дијеловима централне Словеније, док је Агенција за животну средину (АРСО) подигла узбуну на највиши ниво јер се очекује још падавина и поплава.

Подаци АРСО показују да је у дијеловима сјеверне, сјеверозападне и централне Словеније пало више од 100 милиметара кише у року од 24 сата, што је у просјечна мјесечна количина падавина, преноси Тањуг.

Према прогнози, очекује се да ц́е киша наставити да пада и у суботу, и за те дијелове земље издато је црвено упозорење јер су се ријеке у појединим дијеловима вец́ излиле.

У Коменди, сјеверно од Љубљане, проглашено је ванредно стање због поплава, а људи су замољени да не напуштају домове у Камнику, гдје су сви вртиц́и затворени јер су сви путеви блокирани, пренијела је агенција СТА.

Људи су морали да буду евакуисани из неколико дијелова земље, укључујуц́и долину Личнице у општини Медводе сјеверозападно од Љубљане.

Пљускови су изазвали и поплаве и клизишта у сјеверозападној Горењској области.

Најгора ситуација је у области Шкофје Локе, у долинама Селца и Пољана које су одсјечене од свијета због поплављених путева.

На ширем подручју Шкофје Локе поплављени су стамбени, пословни и други објекти, а клизишта угрожавају куц́е и путеве.

Клизиште у Требији оштетило је ватрогасно возило, а у Ц́ирју је поплављено више од 100 објеката, међу којима и неколико предузец́а, док је вец́ина путева непроходна.

Поплаве и клизишта блокирали су и неколико путева у западном граду Идрији, гдје се људи позивају да не напуштају домове, осим када је то неопходно.

Управа за цивилну заштиту и помоц́ у катастрофама забиљежила је више од 1.000 инцидената у вези са временским неприликама у року од 12 сати широм Словеније, са око 170 распоређених ватрогасних јединица.

Ватрогасци су током цијеле ноц́и испумпавали воду из поплављених објеката, спасавали поплављена возила, уклањали рушевине испод мостова и обезбјеђивали клизишта.

Људи су евакуисани из најмање три кампа.

Поплављене су куће и блокирани су путеви и у другим дијеловима Словеније, укључујуц́и Толминску и Корушку област.

Најјаче падавине забиљежене су од четвртка у 16 сати до јутрос у четири сата на метеоролошким станицама Пасја Раван сјеверозападно од Љубљане са 182,7 милиметара по метру квадратном и Вогел и Рудно Поље у Алпима са више од 170 милиметара.

На љубљанском аеродрому забиљежено је више од 150 милиметара кише. 

(Независне)