Антонов: Вашингтон жели податке о руском стратешком арсеналу :: Semberija INFO ::

 

Антонов: Вашингтон жели податке о руском стратешком арсеналу


Позиви Вашингтона на разговоре о питањима споразума Нови СТАРТ о стратешком наоружању одвојено од опште геополитичке ситуације су увредљиви, пошто САД желе да дођу до података о стратешком арсеналу Русије, изјавио је руски амбасадор у Америци Анатолиј Антонов.

Он је коментарисао извјештај Стејт департмента о томе зашто је спровођење Новог СТАРТ-а у интересу државне безбједности САД.

- Вашингтон одавно крши одредбе и дух Споразума. Не само да су одустали од принципа предговора Новом СТАРТ-у, већ су прекршили и централна ограничења Споразума којим се ограничава број стратешког оружја. Америка је противзаконито уклонила из споразума око стотину врста стратешког офанзивног наоружања, а чести захтјеви Русије да се ријеши тај проблем се игноришу - навео је Антонов, чије је коментаре објавила руска Амбасада у Вашингтону на Телеграму.

Према његовим ријечима, још важнији фактор који је довео до тренутне кризе у вези са Споразумом јесте хибридни рат који администрација у Вашингтону води против Русије, са циљем наношења стратешког пораза Москви.

- Стварни циљ САД јесте да добију приступ базама руског нуклеарног наоружања, како би добиле информације о развијању нашег стратешког арсенала. Овај извјештај, као и сви ранији документи Стејт департмента о Новом СТАРТ-у и контроли наоружања, је обична галама у празно - поручио је Антонов.


Агенције / РТРС