Вучић: Србија и Северна Македонија немају више отворених питања :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Србија и Северна Македонија немају више отворених питања


Фото - Танјуг
ВРАЊЕ - Председник Србије Александар ВУчић изјавио је данас да Србија и Северна Македонија немају више никаквих отворених питања и да само постоји жеља да се сарађује боље и више.

Он је након састанка са македонским председником Стевом Пендеровским, у манастиру Свети Прохор Пчињски, захвалио патријарху Порфирију на историјској одлуци Српске православне цркве, донетој прошле године "на добробит два народа".

"Ми Срби волимо Македонце и Северну Македонију, ништа не тражимо, ништа нам није потребно осим да сарађујемо још боље и више. Немамо ми те зачкољице ко је шта и коме испред или унутра рекао или није", додао је Вучић.

Он је Пендеровском честитао државни празник Северне Македоније, српским православним верницима велики празник Светог Илију, а свим Македонцима честитао је Илинден на македонском језику.

 "Желим вам срећан празник и да се увек осећате да сте добродошли било где на територији Србије, знам да то осећате као своју земљу, као што ми вас осећамо као своју браћу и осећамо се као код своје куће када смо код вас у посети", рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић и председник Северне Македоније Стево Пендаровски обишли су данас манастир Прохор Пчињски.

Њих су у манастиру дочекали владика врањски Пахомије и архимандрит Методије који је игуман манастира.

Пендаровски је положио венац код спомен чесме у порти манастира.

После обиласка уследиће заједнички састанак и обраћање двојице председника.

Пендаровски је у радну посету Србији дошао на дан када Северна Македонија обележава Илиндан - Дан Републике, а у Прохору Пчињском одржано је прво заседање АСНОМ-а (Антифашистичког Собрања Народног ослобођења Македоније) што се у тој земљи сматра почетком државотворности, преноси Танјуг.

У манастиру је претходно одржана и заједничка литургија српске и македонске православне цркве у присуству верника.

Потврдили смо веома добра односе две земље

ВРАЊЕ - Председник Александар Вучић изјавио је у манастиру Светог Прохора Пчињског, након састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским, да су данас потврђени изузетни односи који постоје између две земље.

"Ми смо не само пријатељи, већ као народи имамо братске односе, или сестринске, пошто је још лепше тако рећи, али верујем да ће се ти односи и даље развијати", истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Казао је да је трговинска размена две земље 1,5 милијарде евра на годишњем нивоу и изразио уверење да ће и даље да расте.

"Много тога заједнички радимо да побољшамо животни стандард грађана обе земље", нагласио је Вучић.

 
Председник Србије испред манастира Прохор Пчињски разговарао са грађанима

ВРАЊЕ - Председника Републике Србије Александра Вучића испред манастира  Прохор Пчињски данас је дочекао велики број грађана околних места са којима је разговарао уочи доласка председника Северне Македоније Стева Пендаровског.

У разговору са председником грађани су изнели своје локалне проблеме, везане за пут и воду, а више њих му је уручило писмене молбе, док му је један од грађана поклонио иконицу са поруком "да га чува".

Вучић је пренео да су мештани села Јабланица тражили пут и то с правом, јер га немају 80 година, те пренео да ће од понедељка машине стићи и да ће почети да се ради на побољшању услова у том делу Србије.

Вучић је приметио и да је у Јабланици први пут после 35 година рођено дете, пренео је Танјуг.


Пендаровски: Надам се да ће опстати традиција прославе Илиндена у Прохору Пчинском

ПРОХОР ПЧИЊСКИ - Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је данас, приликом посете Манастиру Прохор Пчињски, да се нада да ће опстати добра традиција прославе Илиндена, највећег државног празника те земље, "на месту где је македонска република формирана".

Он је навео да се нада да ће се следеће године на истом месту поново прославити Илинден, како би се одала пошта највећим националним великанима Северне Македоније.

Пендаровски је захвалио председнику Србије Александру Вучићу на његовом личном залагању да Северна Македонија свој највећи државни празник слави на месту на којем је формирана, као и на томе што он лично ове године предводи српску делегацију.

"Прва македонска република је формирана у овом манастиру који се сада налази на територији Србије. Када је формирана, то је била једна државна заједница", рекао је Пендаровски на заједничкој конференцији за медије са Вучићем, преноси Танјуг.

Он је додао да, и поред тога што се манастир налази у другој држави, то не значи да Македонци не треба да долазе у Прохор Пчињски и да одају пошту онима који су основали македонску републику.

Нагласио је да је Илинден од највећег значаја за Северну Македонију и њен народ.


Танјуг / Политика