Уставни суд Српске одлучиће о криминализацији клевете, комисија без сагласности :: Semberija INFO ::

 

Уставни суд Српске одлучиће о криминализацији клевете, комисија без сагласности


Foto - DW

БАЊАЛУКА – Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим се, између осталог, криминализује клевета, иде на одлучивање Уставном суду РС.


На данашњој сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске разматрана је одлука Клуба Бошњака о о покретању заштите виталног националног интереса бошњачког народа, као и амандман Клуба Бошњака на измјене Кривичног законика.

-Будући да није постигнута сагласност, предмет се упућује Вијећу за заштиту виталног националног интереса Уставног суда  Републике Српске -  саопштено је из Вијећа народа Српске.

Ако на тој инстанци буде утврђено да витални национални интерес није прекршен, овај  закон којем се противе новинари, бројне невладине организације, опозиција, као и многи други грађани, ступиће на снагу и почеће његова примјена.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић је нагласио да овај закон који је донесен у Народној скупштини много либералнији него у одређеном броју земаља ЕУ и да предвиђа много мање казне него у 19 од 29 земаља ЕУ, додајући да је у осталим земљама слично такво законско рјешење.

Стевандић је као примјер навео Словенију, гдје се иде у затвор на двије године за оно што је у Српској прописана казна од 1.000 до 3.000 КМ.

Стевандић је рекао да сматра да овај закон не третира ништа што има везе са националношћу, вјерском, полном, добном припадношћу, него искључиво рјешава ствари у вези са клеветом.


​Глас Српске