Стојичић: Циљ системског праћења ученика и студената - праћење проходности на тржишту рада :: Semberija INFO ::

 

Стојичић: Циљ системског праћења ученика и студената - праћење проходности на тржишту рада



Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарала је са представницима Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, Заводом за запошљавање Српске и Унијом послодаваца Српске о иницијативи за успостављање система праћења ученика и студената након завршетка школовања, саопштено је из овог Министарства.

- Циљ системског праћења, које ће се спроводити од 2024. године, у форми анкетирања ученика и студената јесте да се прати проходност на тржишту рада након окончања школовања, те да се на основу добијених резултата изврши корекција уписних политика и унаприједи квалитет образовања - рекла је Стојичићева. Додала је да ће на основу прикупљених података ученици, њихови родитељи, али и студенти на наредним уписним роковима имати додатне информације о стању на тржишту рада, могућности запослења након школовања у одређеним струкама и занимањима као и о томе колика могу очекивати просјечна лична примања у оквиру различитих занимања.

Системско праћење ученика и студената обезбиједиће и додатне информације васпитно-образовним установама о практичној примјени стечених знања и искустава која су стекли у току школовања, наводи се у саопштењу. На састанку је договорено да ће се одржати додатне консултације са свим укљученим странама у овај процес како би се дефинисала сва анкетна питања и сви остали детаљи неопходни за реализацију ових активности у наредном периоду.


​РТРС