ОБрајан потврдио долазак НАТО-а у БиХ ако ЕУФОР остане без мандата :: Semberija INFO ::

 

ОБрајан потврдио долазак НАТО-а у БиХ ако ЕУФОР остане без мандата


На сенатском Одбору за спољну политику одржано је свједочење четверо номинираних дипломата које је предложила Бијела кућа, а морају бити потврђени у Сенату Конгреса Сједињених Америчких Држава, јавља Ал Јазеера.

Међу њима био je и Џејмс О'Брајан који је номиниран за позицију замјеника државног секретара за Европу.

Сенаторка Џејн Шахин је питала колико наглашена реторика предсједника Републике Српске Милорада Додика против уједињености БиХ може утицати за нестабилност те постоји ли забринутост да би то могло утицати на обнову мандата ЕУФОР у УН-у.

Смањити Додику контролу новца

О'Брајан је одговорио како Додик контролише владу у једном дијелу Босне и Херцеговине и како жели контролисати ресурсе и сва средства која долазе из тих ресурса.

“Ми смо у могућности да смањимо његову контролу новца и то је дио његовог изазова. Заједно с ЕУ и високим представником му кажемо да је то неприхватљиво, да ће бити јасне посљедице те да мора одустати од таквог понашања”, наставио је он.

“Војне снаге које су у Босни и Херцеговини кључне су по сигурност. Јасно смо рекли, биле оне под ЕУФОР-ом или НАТО савезом у неком капацитету, њихова је присутност кључна.”

О'Брајан је потврдио да би, у случају да ЕУФОР-у не буде продужен једногодишњи мандат у УН, мировне снаге НАТО савеза биле распоређене у Босни и Херцеговини.


​Агенције / БХРТ