Паника влада на приморју: Власници приватног смјештаја спуштају цијене и до 50 одсто :: Semberija INFO ::

 

Паника влада на приморју: Власници приватног смјештаја спуштају цијене и до 50 одсто


Остварују се упозорења искусних туристичких стручњака, да ће најдебљи крај у овој сезони извући сви они који су у приватном смјештају алаво подизали цијене.

На терену потврђују, почела је "распродаја" непопуњеног смјештаја у ласт минуте акцијама које иду до 50 одсто, иако је букинг током јула нешто бољи у односу на мај и јун.

Додуше, "надрљале" су и луксузне виле чији су гости одлучили да свој новац потроше тамо гдје у годинама рестрикција у путовањима нису могли, у Грчкој, Шпанији, Турској, далеким дестинацијама.

"Ситуација није алармантна, али могла би на крају дана смањити приходе, и на крају сезоне сви морају добро промислити мисле ли и даље да се понашају као да сљедеће љето не постоји", каже за Пословни дневник Игор Поповић, сувласник компаније Адриагате, која управља с 12.000 смјештајних јединица на Јадрану.

Распродају је пред коју недјељу најављивао Селимир Огњеновић, власник агенције ИД Рива, која ради на њемачком тржишту, а на бум цијене упозорио је у исто вријеме и Борис Жгомба, предсједник Управе Унилинеа.

Они који су били мудри с цијенама имају одличну попуњеност ове сезоне, од 90 до 120 дана, без отказивања, каже Поповић, чија агенција својим клијентима пружа и едукације и статистике на темељу којих могу доносити одлуке о формирању цијена. Одлука је на крају увијек на власницима.

"Постоје ти дани у самом врху сезоне током којих су се ове године могле подићи значајније цијене, јер је била велика потражња, али многи су се полакомили и подигли цијене за све периоде, и суочили се с масом отказивања, што можемо пратити на платформама као што је Боокинг.цом, гдје се налазе све наше јединице.
Имали смо ситуацију да су туристи који су прошле године пропустили на вријеме да резервишу љетовање, за ову годину почели са резвацијама већ прошле јесени, што се наставило све до Усркса", каже он.

Тај оптимизам неки су искористили да подигну цијене и до 40–50 посто, док су други били мудрији, па је, у просјеку, у ову сезону приватни смјештај ушао са цијенама вишим за 15 до 20 посто", описује Игор Поповић.
Игор Поповић каже како је у мају и јуну забиљежено око 20 посто мање резервација.

"Највећи проблем имале су на почетку љета скупе виле с базенима, које тешко попуне рупе и оне су у ласт минуте акцијама спуштале цијене и до 50 одсто. Кад су гости то видјели, кренула су отказивања резервација на Боокингу, јер су људи схватили да могу пронаћи нешто јефтиније", описује Поповић.

(Независне)