ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ПЕТЉА ОСТОЈИЋЕВО - БРОДАЦ НА АУТОПУТУ КУЗМИН - БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ПЕТЉА ОСТОЈИЋЕВО - БРОДАЦ НА АУТОПУТУ КУЗМИН - БИЈЕЉИНА



РАЗЛОГ: Тренутни пројекат аутопута Кузмин - Бијељина предвиђа само нове петље у Кузмину, Босуту и Бијељини код индустријске зоне. Стари мост и гранични прелаз остају, док укључење на аутопут на Рачи није предвиђено. Прво следеће укључење је у Босуту, што значи да читав сјеверо-источни дио Семберије не може користити нови аутопут као ни нови заједнички гранични прелаз на коме ће бити много краће вријеме чекања. До укључења у Бијељини у просјеку имамо око 15 km, на шта треба додати још 15-18 km уназад до Раче - укупно око 30 km додатног пута.
 
ПРЕДНОСТИ ПЕТЉЕ: Села која би имала директну корист од ове предложене петље су: Остојићево, Горњи Бродац, Доњи Бродац, Доње Црњелово, Батковић, Трњаци, Балатун, Велино Село, Тријешница, Даздарево, Међаши, Крива Бара и један дио Дворова што чини популацију од око 12 600 људи (по попису из 2013). Са друге стране, простор око петље би постао погодан за отварање фирми, складишта и логистичких центара због мање цијене земљишта него у граду и близине границе (на 5 km).
 
ЛОКАЦИЈА ПЕТЉЕ: Као што се види на слици, на овом мјесту се укршта нови аутопут са регионалним путем R-459a (Брчко - Рача) који је већ реновиран и у добром стању. Прављење укључења код Раче би захтјевало обилазак постојећег граничног прелаза или његово измјештање - што је значајно скупље. Са стране Србије, била су довољна само два села (Босут и Вишњићево) да се задовољи оправданост петље у Босуту која се већ прави.
 
АПЕЛ: Позивам све људе који су заинтересовани да подрже овај приједлог и да подијеле објаву на својим профилима како би идеја дошла до медија и у разматрање надлежних органа власти.


Александар Јовић
мјештанин Остојићева