ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ОСВЈЕШТАО НОВОСАГРАЂЕНИ ХРАМ У ПОВРАТНИЧКОМ СЕЛУ БРЕЗЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ ОСВЈЕШТАО НОВОСАГРАЂЕНИ ХРАМ У ПОВРАТНИЧКОМ СЕЛУ БРЕЗЈЕ



Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освјештао је Храм Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у повратничком селу Брезје који су донацијама подигли житељи расијани по свијету у протеклом рату.

"Велики је благослов подизање храмова јер то свједочи да духовни живот Срба иде напријед, народ се везује и сабира уз своје светиње и то је мисија Цркве, а људи који се баве политиком треба да чувају и бране Републику Српску да опстане и напредује у миру", рекао је владика Фотије на скупу којем је присуствовало више стотина мјештана села које је до рата припадало општини Лопаре, а сада општини Челић у Федерацији БиХ.



У селу Брезје из којег 95 одсто пријератног српског становништва живи у иностранству, највише у Швајцарској, владика је истакао да треба чувати и његовати контакт са Србима у дијаспори.
"Важно је да Срби расијани у свијету не забораве свој крај и своје светиње, цркве и манастире, да имају контакт са својом земљом и да се једном врате, а већ има таквих добрих примјера", рекао је епископ Фотије.
Он је навео да су разлози за повратак слобода и љубав за своју земљу и оцијенио да нигдје нема љепше земље него што је Србија и Република Српска.



Надлежни парох пиперски Миленко Стевановић рекао је да је село Брезје у протеклом рату девастирано, народ је протјеран, неки су страдали који су остали у селу, а након рата Срби су се првобитно вратили у осам кућа, данас их је у селу осморо у још четири куће.
"Од жеље, кроз труд, рад и залагање, успјели смо да за двије године направимо овај свети храм. Остало је још да се уради живопис и уреди двориште. Да Бог подари живота и здравља, за све остало ћемо се ми потрудити", поручио је свештеник и додао да су уз православне вјернике прилоге за изградњу храма давали и комшије муслимани.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је да је општина учествовала у изградњи храма заједно са народом и црквом.
"Ово је мјесто свих будућих окупљања становника Брезја који су, нажалост, расути широм свијета, овдје ћемо правити и планове за ревитализацију села и обнову живота у њему", најавио је Савић.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу цркве у селу Брезје Добривоје Михајловић рекао је новинарима да је за досадашње радове уложено 200.000 КМ.
Велибор Михајловић, предсједник Завичајног удружења "Брезје", каже да је подизање храма доказ да има још живота на планини Мајевици и у повратничким српским мјестима и истиче да је раније постављена спомен-плоча за 12 страдалих у протеклом рату из овог мјеста.