Пензионерски чек прима 36 стогодишњака :: Semberija INFO ::

 

Пензионерски чек прима 36 стогодишњака



БАЊАЛУКА - Сан о стотину одуваних свјећица на торти досањају тек ријетки, а још су рјеђи они који са навршеним вијеком живота убиру плодове свог некадашњег рада. Таквих је у Српској 36, који сваки мјесец, иако у позној старости и избораног лица, са осмијехом дочекују поштаре који им носе пензију.

Листу дуговјечних пензионера којима пензију исплаћује Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС предводи времешни старац О. Ђ. са подручја Крајине, који је у матичну књигу рођених уписан давне 1920. године и то тачно 1. јануара. Друштво му праве вршњаци К. С. са пребивалиштем у Подрињу, те М. Е. такође из Крајине, рођени прије 103 године.  

- Међу корисницима права на пензију који су старији од 100 година је укупно 36 њих, док оних који имају више од 90 година има 4.217. Корисника пензије старијих од 80 година живота је 45.558 - подаци су Фонда ПИО.
Навели су да у Српској пензијски чек најдуже прима 92-годишњи З. М. са подручја Бирча, који статус корисника породичне пензије има пуних 73 године, односно од 1950. године, након смрти родитеља који је личну пензију користио пет година.

- Међу корисницима који најдужи рок остварују право на пензију је и 78-годишњи Р. З. са подручја Крајине, који је корисник породичне пензије од 1952. године, такође након смрти родитеља. Његов колега, П. М. са пребивалиштем у Крајини, налази се на трећој позицији и пензионерски чек прима пуних 65 година, тачније од 1958. године - рекли су у Фонду ПИО и додали да шест и по деценија личну инвалидску пензију користи 93-годишњак из  Крајине и рекордер је када је у питању та врста права.

Колико новца су наведени пензионери добили за све те године нисмо сазнали јер у Фонду ПИО кажу да је износ исплаћених средстава у домену личних информација.
- Обим права сваког корисника у непосредној је зависности од дужине пензијског стажа осигураника и висине плата и основица осигурања на које је плаћен допринос за пензијско и инвалидско осигурање - рекли су у Фонду.   

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић каже за “Глас” да је част доживјети 100 година, али да дуговјечност истовремено представља и тешко бреме ако су старачки дани испуњени болешћу.
- Доживјети толике године је лијепо, мада понекад је то и казна. Ако се у пензију оде здрав, пензионерски дани су више него лијепи јер се има више времена за хобије и различита интересовања. Умјерени рад, физички и ментална терапија је за сваког пензионера, док су кауч и телевизија погубни за здравље - рекао је Трифуновић.

Он је истакао да пензионери у Српској живе примјерено стању домаће привреде које није у завидном положају.
- Сам развој привреде, инфлација, раст цијена, поремећаји на свјетском тржишту све то се негативно одражава на стандард пензионера иако су од јануара прошле године до почетка ове године пензије повећане за 27 одсто - рекао је Трифуновић. 

Исплата

Према посљедњим подацима Фонд ПИО има 279.328 корисника, од којих је 224.898 са пребивалиштем у Републици Српској и 54.430 ван Републике. Толико је пензионера примило јунску пензију, а за исплату је било потребно 134,93 милиона КМ у бруто износу.


Глас Српске