Пљускови, удари вјетра и лед стигли у БиХ: Ево гдје ће бити најгоре :: Semberija INFO ::

 

Пљускови, удари вјетра и лед стигли у БиХ: Ево гдје ће бити најгоре


БАЊАЛУКА - Јако невријеме праћено пљусковима, ударима вјетра и леда стигло је у БиХ, а у Бањалуци је олуја подизала кровове, а метеоролози су објавили гдје ће бити најгоре.

Слабији локални пљускови јутрос су регистровани на подручју Крајине, на сјеверу и југозападу Босне и на југу, западу и сјеверу Херцеговине. Данас се, како је саопштено из ФХМЗ-а, у БиХ очекује промјенљиво и нестабилно вријеме са локалним пљусковима. Јачи локални пљускови праћени грмљавином и јаким ударима вјетра се очекују у послијеподневним и вечерњим часовима.

Уз кишу, пљускове и грмљавину, како наводе метеоролози на Фејсбук страници БХметео.ба, локално ће бити невремена уз већу количину леда и олујног вјетра.

- У уторак 25. јула нестабилно вријеме уз налете кише, пљускова и грмљавине којих ће бити у већем дијелу земље од послијеподневних сати. Локално ће бити невремена уз већу количину кише, лед и јак до олујни вјетар.

У јутарњим и пријеподневним сатима уторка све више облачности ће пристизати са запада. Око средине дана очекује се долазак првог олујног система који би стигао преко Италије и Јадрана на сјеверозапад Босне, а касније се кретао ка Посавини и Семберији. Доносио би налет јаче кише, грмљавине уз јак вјетар а локално и лед - најавили су на Фејсбук страници БХметео.ба.

То би, како наводе, био увод у оно што слиједи од касних послијеподневних сати уторка.

Наиме, над сјеверним и средњим дијелом Јадрана могуће да се формира јака конвективна линија нестабилности која би касније иза 16 сати донијела пролазне падавине већем дијелу земље. Киша, пљускови, грмљавина, јак до олујан вјетар и локално лед, поново би највише на удару били сјеверозапад, сјевер, сјевероисток те дио централне Босне.

Југ Херцеговине би био миран током уторка, а крајем дана пљускова локално може бити у сјеверним дијеловима Херцеговине.

Налет локално олујног невремена који би нас захватио иза 16 часова би напустио БиХ око 21 сат. Нестабилно вријеме би се наставило и у ноћи на сриједу 26. јула уз локално кишу и пљускове са грмљавином, могуће је формирање  линијских нестабилности који би почињале са Јадрана - наводе из БХметео.ба те додају:

“У раним јутарњим сатима сриједе са сјевера ће постепено продирати осјетно хладнији ваздух праћен пролазно појачаним сјеверцем. То ће донијети осјетно ниже температуре у сриједу, биће опет кише, пљускова и грмљавине у већем дијелу земље уз локално обилније падавине. Највише падавина се очекује на сјеверозападу, сјеверу и сјевероистоку Босне”.


Глас Српске