Њемачка улаже 20 милијарди евра у индустрију чипова :: Semberija INFO ::

 

Њемачка улаже 20 милијарди евра у индустрију чипова


- Њемачка влада планира да уложи 20 милијарди евра у производњу чипова и тако подстакне технолошки сектор у земљи.

Како наводи Блоомберг, влада њемачког канцелара Олафа Шолца жели да обезбиједи снабдијевање критичним компонентама због растућих геополитичких тензија. 

Берлин ће издвојити поменуту своту из ванбуџетског Фонда за климу и трансформацију (КФТ), а Њемачка ће до 2027. године подијелити овај новац њемачким и страним компанијама, наводе извори који су укључену у преговоре.

Амерички произвођач чипова Интел и тајвански ТСМЦ ће добити 75 одсто од укупне суме.

Интел ће добити субвенције њемачке владе у износу од 10 милијарди евра, које су предвиђена за фабрику чипова у Магдебургу.

Ова сума представља трећину укупне инвестиције у објекат.

Њемачка влада је у последњој фази преговора са највећим свјетским произвођачем чипова, тајванским ТСМЦ.

Берлин жели да ТСМЦ изгради фабрику чипова у Дрездену, а њемачка влада ће за тајванску компанију издвојити пет милијарди евра, што је половина укупне инвестиције у објекат, тврде упућени извори.

Највећи њемачки произвођач полупроводника, њемачки Инфинеон, ће добити милијарду евра, што представља око 20 одсто улагања у нову фабрику чипова код Дрездена.

Државни подстицај ће добити и заједнички подухват њемачке компаније ЗФ Фридрихсхафен и америчке фирме Волфспид, који тражи помоћ државе од 750 милиона евра.

Берлин се одлучио за велике субвенције упркос томе што немачка влада планира да смањи буџет за наредну годину, што подразумева и кресање издатака за социјалну политику.

Њемачки пакет субвенција за индустрију чипова је већи и од најављених улагања владе Јапана - 12,62 милијарде евра, или Индије - 9 милијарди евра, у исти сектор, наводи америчка агенција.

(Тањуг)