Данас почиње исплата штете за 126 пољопривредних произвођача :: Semberija INFO ::

 

Данас почиње исплата штете за 126 пољопривредних произвођача


У Републици Српској данас почиње исплата штете за 126 пољопривредних произвођача код којих је на имањима утврђено присуство афричке куге свиња, рекао је министар Саво Минић.

„Динамика исплате штете креће од данас онако како смо обећали. За почетак је то 126 пољопривредних произвођача чији су захтјеви обрађени“, рекао је министар Минић.

Он је навео да су издата рјешења за надокнаду штете и унесена у систем, нагласивши да се сваки дан повећава број тих захтјева, поготово тамо гдје су веће фарме.

Минић је навео да након посјете Лакташима иде у Градишку гдје се такође појавила афричка куга свиња, напоменувши да је јуче на том подручју извршена еутаназија више од 300 свиња.

Он је напоменуо да постоје проблеми гдје је вршено узорковање крви на ову болест јер се приликом клања свиња догодило да су утврђене неке појаве на основу изнутрица које указују на афричку кугу свиња, али да ће данас бити поново извршене провјере да би се максимално заштитили и произвођачи и потрошачи.

Минић је такође истакао да Република Српска једина у региону врши потпуну контролу на афричку кугу свиња и да је прва реаговала на ову болест.

Према његовим ријечима, до сада је у Српској због појаве афричке куге свиња еутаназирано близу 12.000 свиња.

Такође, Минић је данас заједно са градоначелником Лакташа Мирославом Бојићем посјетио пољопривредна имања на којима је причињена велика материјална штета на усјевима и на стамбеним објектима у недавном невремену које је погодило Републику Српску.

(Дешавања у Бијељини)