Шта ће донијети најављени састанак СНСД-а, ХДЗ-а и "Тројке"? :: Semberija INFO ::

 

Шта ће донијети најављени састанак СНСД-а, ХДЗ-а и "Тројке"?


Почетком седмице требало би да буде одржан састанак представника СНСД-а, ХДЗ-а и "Тројке", на којем се очекују разговори о рјешавању проблема у функционисању власти на бх. нивоу. Српска и хрватска страна имају своје приједлоге за деескалацију. Сарајевска Тројка још не, али зато свакодневно њихови представници нападају Републику Српску.

Један сто и три стране,  али за сада само два приједлога за излазак из проблема пред предстојећи састанак представника странака који чине власт на бх. нивоу. Да ли постоји шанса за рјешење актуелне кризе или ће се она и даље продубљивати? Иако је било речено на састанку у присуству Ангелине Ајнхорст, да ће свака од страна да напише свој приједлог деескалације ситуације, из Сарајева још ништа нема.

- То није рјешење, али је свакако значајно да се добију три документа и написали смо ми и хрватска страна, а од муслимана нема ништа - рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Навео је да ће сада трећа страна узети те приједлоге и "играти се с тим", а да нису написали како они мисле.

- Требало је да сви у истом тренутку напишемо и да онда кажемо "ево овдје су заједничке тачке". Они или стварно не могу да напишу заједнички став или не знам шта, углавном ми не знамо о чему ћемо разговарати тамо и то није равноправно - рекао је Додик.

Ставови Српске су јасни, поновљени су и на састанку у Бриселу – а то је спремност за рјешавање свих 14 препорука Европске комисије уз усвајање закона у вези са Уставним судом БиХ. Хрватска страна тражи реформу Изборног закона. А од Тројке, умјесто конкретних приједлога рјешења за смиривање ситуације, стижу свакодневни напади на Српску и додатна затезања. Именовање министра финансија Срђана Амиџића и даље је на чекању.

- Још увијек је стање напето, нема тог повјерења које је било раније. Покушавамо се вратити на почетне положаје иако није једноставно у тренуцима еклататаног удара на уставни поредак покушавати наћи компромисна рјешења - изјавио је предсједник НиП Елмедин Конаковић.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић сматра да мјесто министра финансија припада СНСД-у.

- Ту нема дилеме. Безброј пута смо рекли да се не можемо правити да се ништа не дешава када имамо евидентан удар на уставни поредак БиХ и да рјешавамо нешто што би требало да буде уобичајена ствар - додао је Никшић.

Именовање Амиџића могло би да буде први корак у деескалацији ситуације, али колико је БиХ заправо близу или далеко од рјешења на актуелни политички тренутак требало би да покаже предстојећи састанак лидера странака који је најавио предсједник ХДЗ-а Драган Човић.

Човић очекује да би се тада могли дати прецизни одговори на сва питања.


РТРС