БОРЕНОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ПДП-А :: Semberija INFO ::

 

БОРЕНОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ПДП-А


Бранислав Бореновић изабран је за предсједника Партије демократског прогреса, на Сабору ПДП-а, одржаном данас у Бањалуци.
 
У свом обраћању, Бореновић се захвалио на прилици да и у наредне четири године води ПДП и да заједно са сарадницима настави један савремен процес изградње политичке партије на принципима одговорности, транспарентности и отварања према новим идејама и новим људима.
 
Он је истакао да ће ПДП у наредне четири године учинити апсолутно све што је објективно могуће како би постао покретач политичких, економских и, уопште, вриједносних промјена у Републици Српској и БиХ:

„Република Српска испред свега и да желимо да снажимо њене институционалне капацитете. Будућност Републике Српске је у Европи, те да ћемо снажно афирмисати оба своја идентитета на која смо поносни: српски и европски, уз пуно поштовање и афирмацију и свих других идентитета народа и грађана који живе у Републици Српској и који је поштују као једну уређену и отворену  заједницу“, рекао је предсједник ПДП-а.
 
Бореновић се посебно осврнуо на позицију Републике Српске унутар БиХ:

„Ми ћемо да истрајавамо на дејтонски уређеној, високо децентрализованој и секуларној Босни и Херцеговини у којој Република Српска тачно зна шта хоће и у којој имамо коначно једну проактивну улогу. Дакле, Република Српска под лидерством ПДП-а треба да буде цивилизацијски, политички и економски лидер цијеле Босне и Херцеговине.  Босна и Херцеговина је српска колико хрватска, бошњачка и осталих. И хоћемо да се питамо у њој!“
 
Он је рекао да ће задаци ПДП-а бити да што прије и што снажније инсистира и ради на модернизацији Републике Српске, те да се на сваком мјесту и у свакој прилици указује на све потезе извршних власти на свим нивоима који ометају или спријечавају овај процес.

Он је рекао да жели јасно да поручим да програми и идеје за будућност морају да постану основни дио програма сваке нове и успјешне власти на било којем нивоу. Само на бази таквих договора ПДП ће у будућности да буде дио власти, никад и никако на бази расподјеле плијена и политикантских игара.

„На нашем путу ће требати много храбрости и јасних одлука са једним циљем да ово буде слободна, праведна земља једнаких могућности. Хоћемо европске плате, пензије, квалитет живота, хоћемо институције ослобођене политичко-тајкунских стега, хоћемо народне институције које раде по законима и људским стандардима у којима се зна ко шта ради...Промијенимо свакодневну несигурност, нестабилност, угроженост, стрепњу, страхове, апатију  у пријеко потребно пријатељство, сарадњу , прогрес, поштовање, осмјех и срећу“, поручио је Бореновић.

Предсједник ПДП-а је делегатима и чланству партије послао и сљедећу поруку:

„Хоћу да будемо и даље јаки, бескомпромисни, непоколебљиви у осуди нељудског, бахатог, коруптивног, али и одлучни, храбри, конкретни у предлагању бољег, праведнијег и реалнијег. Окупимо се, стиснимо зубе, издржимо, отворимо се, позовимо и кренимо...у побједу за обнову Републике за нормалан и за једноставно речено – за живот“